Categories

Entrada publicada a:

divendres, 26 de juliol de 2013

El Consorci CLIF descriu una nova síndrome en pacients amb descompensació aguda de la cirrosi

La insuficiència hepàtica crònica es troba en molts països entre les deu principals causes de mort d’adults, i constitueix la causa més freqüent d’ingrés hospitalari entre els pacients amb malalties hepàtiques. L’escassetat de donants de fetge insta la comunitat científica a dissenyar tractaments efectius per millorar la qualitat de vida i la supervivència d’aquests pacients. El Consorci EASL-CLIF (European Association for the Study of the Liver – Chronic Liver Failure) és una organització multicèntrica, coordinada des de l’IDIBAPS – Hospital Clínic de Barcelona per l’equip encapçalat pel Dr. Vicente Arroyo i el Dr. Pere Ginés, dirigida específicament a la promoció de projectes d’investigació sobre la insuficiència hepàtica crònica. Recentment aquest Consorci va publicar un article a Gastroenterology, amb el Dr. Richard Moreau de l’Hôpital Beaujon (París, França) com el seu primer autor, que descriu la insuficiència hepàtica crònica aguditzada com a una síndrome diferent que es desenvolupa en pacients amb descompensació aguda de la cirrosi .

Gastreonterology va seleccionar l’estudi (1) per destacar-lo en un vídeo editat per l’Àrea de Comunicació de l’IDIBAPS – Hospital Clínic:

Els pacients amb cirrosi hospitalitzats per una descompensació aguda i fallada orgànica estan en risc de mort imminent, i es considera que tenen una insuficiència hepàtica crònica aguditzada. Els investigadors de l’estudi canònic, el primer estudi del Consorci EASL-CLIF, van recollir dades de 1.343 pacients hospitalitzats amb cirrosi i descompensació aguda en 29 unitats del fetge de 8 països europeus. La fallada de l’òrgan i la mortalitat es van utilitzar per identificar els criteris de diagnòstic de la insuficiència hepàtica crònica aguditzada i descriure el desenvolupament d’aquesta síndrome en els pacients europeus amb descompensació aguda.

Dels pacients avaluats, 303 tenien insuficiència hepàtica crònica aguditzada a l’inici de l’estudi, 112 la van desenvolupar i 928 no la van presentar. La taxa de mortalitat als 28 dies entre els pacients que la tenien d’inici va ser de 33,9%, entre els que la van desenvolupar durant l’estudi va ser de 29,7%, i entre els que no la patien va ser de 1,9%. Entre altres característiques específiques, els pacients amb insuficiència hepàtica crònica aguditzada eren més joves, eren alcohòlics amb més freqüència, tenien més infeccions bacterianes associades i tenien un major nombre de leucòcits i nivells plasmàtics de proteïna C reactiva més elevats.

L’anàlisi de les dades va permetre als investigadors del Consorci CLIF establir els criteris de diagnòstic per la insuficiència hepàtica crònica aguditzada i va demostrar que es diferencia de la descompensació aguda. Aquesta diferenciació es basa, no només en la presència de fallada(es) orgànica(ques) i una alta taxa de mortalitat, sinó que inclou l’edat, els seus detonants i la inflamació sistèmica. Un article Editorial (2) publicat a Gastroenterology juntament amb l’estudi comentat assegura que els nous resultats poden determinar la incidència i la progressió dels pacients afectats pel nou síndrome, així com influir en com s’interpreten les dades per formular polítiques i fomentar la investigació futura en aquest camp creixent. L’editorial també remarca la necessitat de formar consorcis en els que hi participin diferents àrees geogràfiques, i en última instància tot el món, per comprendre millor la insuficiència hepàtica crònica aguditzada i les seves diferències regionals. L’estudi també s’ha discutit en un Editorial (3) recent de la revista Nature Reviews Gastroenterology and Hepatology.

Referències:
(1) Moreau R, Jalan R, Gines P, Pavesi M, Angeli P, Cordoba J, Durand F, Gustot T, Saliba F, Domenicali M, Gerbes A, Wendon J, Alessandria C, Laleman W, Zeuzem S, Trebicka J, Bernardi M, Arroyo V; CANONIC Study Investigators of the EASL–CLIF Consortium. Acute-on-Chronic Liver Failure Is a Distinct Syndrome That Develops in Patients With Acute Decompensation of Cirrhosis. Gastroenterology. 2013 Jun;144(7):1426-1437.e9. doi: 10.1053/j.gastro.2013.02.042. Epub 2013 Mar 6.
Llegiu l’Abstract de l’article

(2) Bajaj JS. Defining Acute-on-Chronic Liver Failure: Will East and West Ever Meet? Gastroenterology. 2013 Jun;144(7):1337-9. doi: 10.1053/j.gastro.2013.04.024. Epub 2013 Apr 24.
Llegiu l’Abstract de l’article

(3) Wang FS, Zhang Z. Liver: How can acute-on-chronic liver failure be accurately identified? Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2013 Jul;10(7):390-1. doi: 10.1038/nrgastro.2013.72. Epub 2013 Apr 23.
Llegiu l’Abstract de l’article

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.