Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 7 de maig de 2013

L’IDIBAPS celebra l’European Month of the Brain

Europa celebra al maig el mes europeu del cervell (European Month of the Brain). L’IDIBAPS canalitza la seva recerca dedicada a l’estudi d’aquest complex òrgan a través de l’Àrea de Neurociències clíniques i experimentals. Aquest Institut és referent internacional en nombroses línies de recerca en neurologia, i això queda reflectit en el calendari d’activitats previstes per al mes de maig. Les propostes abasten des d’activitats divulgatives fins a reunions científiques de primer nivell o la presentació al Parlament Europeu de les conclusions d’un projecte coordinat per un investigador de l’IDIBAPS – Hospital Clínic de Barcelona.

Algunes de les activitats més destacades desenvolupades per investigadors IDIBAPS per a l’European Month of the Brain són:

 • 15 de maig – El projecte europeu AMPHORA presenta un manifest al Parlament Europeu en el marc de la Awareness Week on Alcohol Related Harm.
  El projecte europeu AMPHORA, coordinat des de l’Hospital Clínic de Barcelona, pel Dr. Antoni Gual, cap de la Unitat d’Addiccions de l’Hospital Clínic i investigador de l’equip de Bases biològiques del trastorn psíquic i psiquiatria nuclear de l’IDIBAPS, finalitza després de 4 anys de treball amb la presentació d’un manifest al Parlament Europeu. Aquesta iniciativa, que ha ajuntat els esforços de més de 30 institucions europees, proposa un canvi important en la política d’etiquetatge de les begudes alcohòliques, un major control de la publicitat que se’n fa i mirar de fer arribar el tractament a un major nombre d’afectats.
 • 27 de maig – Cicle Salut i Cervell.
  La Dra. Maria Victoria Sánchez-Vives, responsable de l’equip IDIBAPS de Neurobiologia de Sistemes, organitza el cicle de conferències “Salut i Cervell” en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta investigadora encapçala un equip amb una faceta divulgadora molt activa, que proposa diverses activitats al Centre Cívic Urgell.
 • 28 -31 de maig – Noise in Decision Making: Theory Meets Experiment.
  Aquesta reunió científica ajunta als principals experts en activitat cortical per debatre sobre les noves teories de com es prenen les decisions. La reunió aprofundirà en el canvi de paradigma que planteja el fet que el funcionament del cervell no és tan jeràrquic com es pensava, i les seves diferents parts actuen de manera integrada. La biologia de sistemes està aportant molta informació sorprenent sobre el funcionament d’aquest òrgan, com queda reflectit en el programa del workshop impulsat des de l’IDIBAPS pel Dr. Albert Compte i els seus col·laboradors de l’equip de Neurociència de Sistemes.
 • 28 de maig – Neurodesconferència II.
  L’equip encapçalat per la Dra. Maria Victoria Sánchez-Vives ens sorprèn de nou amb una Neurodesconferència. Es tracta d’un esdeveniment divulgatiu en el que els propis participants i assistents prenen un paper actiu en xerrades ràpides, grups de discussió i debats intensos.
 • 29 de maig – Presentació del programa de treball de l’equip IDIBAPS de Neuroimmunologia.
  L’equip de Neuroimmunologia de l’IDIBAPS presenta oficialment el seu programa de treball en una sessió oberta a tota la comunitat científica en la que hi participarà el Prof. Harmut Wekerle, del Max-Plank Institute. Amb investigadors de gran renom com el Dr. Francesc Graus, el Dr. Josep Dalmau, el Dr. Pablo Villoslada o el Dr. Albert Saiz, aquest grup representa un dels principals focus del sud d’Europa en recerca sobre les malalties neuroimunològiques, com l’esclerosi múltiple o les encefalitis autoimmunes.
 • 29 de maig – Xerrada a càrrec de Kuei Y. Tseng, MD, PhD, de la Chicago Medical School.
  Sota el títol “Association of Drug Use During Adolescence, Prefrontal GABAergic Circuits and Impulsivity“, el professor Kuei Y. Tseng ofereix una xerrada científica organitzada pel Dr. Francesc Artigas, investigador de l’equip IDIBAPS Neurofarmacologia i Neuropatologia Experimental.

L’IDIBAPS i els seus investigadors participen o col·laboren en altres activitats que s’aniran concretant al llarg del mes de maig. Si voleu més informació, podeu visitar el web oficial de l’European Month of the Brain, que aplega totes les iniciatives a nivell europeu.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.