Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 10 de abril de 2013

El 1st Symposium Update in Dialysis porta a Barcelona els líders mundials en diàlisi

El Servei de Nefrologia i Trasplantament Renal de l’Hospital Clínic de Barcelona és un dels líders internacionals en investigació sobre diàlisi. Al Centre de Diàlisi i Investigació Aplicada hi desenvolupa estudis clínics per millorar l’aplicació d’aquesta tècnica. La diàlisi supleix la funció de filtratge de la sang que realitza el ronyó en pacients amb una malaltia renal en fases terminals. Per compartir els últims avenços en el seu estudi el Dr. Josep Maria Campistol, director de l’Institut Clínic de Nefrologia i Urologia de l’Hospital Clínic i cap d’un equip de recerca de l’IDIBAPS, i el Dr. Francesc Maduell, cap de Secció de Diàlisi del Servei de Nefrologia de l’Hospital Clínic, han liderat la convocatòria del 1st Symposium Update in Dialysis, que reunirà experts de tot el món demà a la Pedrera de Barcelona. Aquest acte, així com el centre d’investigació sobre diàlisi liderat per l’Hospital Clínic – IDIBAPS, compten amb la participació de la “Fundació Catalunya La Pedrera”, Fresenius i Amgen. El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Boi Ruiz, serà l’encarregat de presentar la trobada.

Entre les aportacions del congrés destaca la presència dels responsables dels tres majors estudis que s’han realitzat per a comparar millores en les tècniques de diàlisi. El Dr. Francesc Maduell presentarà els resultats del ESHOL study (1), per al qual va coordinar la participació de 27 centres catalans en un treball impulsat per Societat Catalana de Nefrologia. El Dr. Peter J. Blankestijn presentarà el CONTRAST study (2), liderat des d’Holanda, i el Dr. Peter Ercan Ok presentarà el Turkish study (3), liderat des de Turquia. Aquests treballs comparen l’hemodiàlisi tradicional amb l’hemodiafiltració on-line (HDF-OL).

A més de netejar la sang dels pacients de partícules tòxiques gràcies a la difusió a través d’una membrana semipermeable, l’HDF-OL afegeix una pressió anomenada convecció que augmenta el volum d’ultrafiltrat de sang augmentant-ne la depuració. El treball liderat des de l’Hospital Clínic i la Societat Catalana de Nefrologia ha estat la demostració definitiva que gràcies a l’HDF-OL la mortalitat per qualsevol causa es redueix en un 30%, la cardiovascular en un 33% i per causes infeccioses en un 55%. També es va observar una reducció del 22% en les hospitalitzacions i d’un 28% dels episodis d’hipotensió durant el tractament.

A més, durant el 1st Symposium Update in Dialysis es comentaran els avenços tècnics en els dispositius de diàlisi i les investigacions que permeten que els pacients que se’n beneficien tinguin millors perspectives. Alguns exemples encapçalats des del Centre de Diàlisi i Investigació Aplicada del Clínic són l’estudi que demostra els beneficis de l’hemodiafiltració on-line nocturna (4) o que els dispositius per monitoritzar la sobrecàrrega de líquid en pacients que reben diàlisi són més efectius quan la sobrecàrrega supera els 3 litres (5). Es tracta doncs d’un primer simposi molt complet que està cridat a convertir-se en una trobada de referència internacional en el camp de la diàlisi.

Referències:

Programa complet del Simposi Internacional

(1) Francisco Maduel, Francesc Moreso, Mercedes Pons, Rosa Ramos, Josep Mora-Macià, Jordi Carreras, Jordi Soler, Ferran Torres, Josep M. Campistol, Alberto Martinez-Castelao, for the ESHOL Study Group. High-Efficiency Postdilution Online Hemodiafiltration Reduces All-Cause Mortality in Hemodialysis Patients. J Am Soc Nephrol 2013; Feb 24: 487–497. Published ahead of print February 14, 2013, doi:10.1681

(2) Grooteman MP, van den Dorpel MA, Bots ML, Penne EL, van der Weerd NC, Mazairac AH, den Hoedt CH, van der Tweel I, Lévesque R, Nubé MJ, ter Wee PM, Blankestijn PJ; CONTRAST Investigators. Effect of online hemodiafiltration on all-cause mortality and cardiovascular outcomes. J Am Soc Nephrol. 2012 Jun;23(6):1087-96. doi: 10.1681/ASN.2011121140. Epub 2012 Apr 26

(3) Ok E, Asci G, Toz H, Ok ES, Kircelli F, Yilmaz M, Hur E, Demirci MS, Demirci C, Duman S, Basci A, Adam SM, Isik IO, Zengin M, Suleymanlar G, Yilmaz ME, Ozkahya M; On behalf of the ‘Turkish Online Haemodiafiltration Study’. Mortality and cardiovascular events in online haemodiafiltration (OL-HDF) compared with high-flux dialysis: results from the Turkish OL-HDF Study. Nephrol Dial Transplant. 2013 Jan;28(1):192-202. Epub 2012 Dec 9

(4) Maduell F, Arias M, Durán CE, Vera M, Fontseré N, Azqueta M, Rico N, Pérez N, Sentis A, Elena M, Rodriguez N, Arcal C, Bergadá E, Cases A, Bedini JL, Campistol JM. Nocturnal, every-other-day, online haemodiafiltration: an effective therapeutic alternative. Nephrol Dial Transplant. 2012 Apr;27(4):1619-31. doi: 10.1093/ndt/gfr491. Epub 2011 Sep 19.

(5) Maduell F, Arias M, Massó E, Fontseré N, Carrera M, Vera M, Cases A, Campistol JM. Sensitivity of Blood Volume Monitoring for Fluid Status Assessment in Hemodialysis Patients. Blood Purif. 2013 Mar 12;35(1-3):202-208. [Epub ahead of print]

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.