Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 4 de març de 2013

La immunoteràpia controla el 81% de les encefalitis autoimmunes anti-NMDA

L’encefalitis autoimmune anti-NMDA és una malaltia descrita al 2005 per l’equip encapçalat pel Dr. Josep Dalmau a la Universitat de Pennsylvania (EEUU). Es tracta d’un trastorn en el qual el sistema immunològic del pacient ataca els receptors NMDA del cervell, una peça important en la plasticitat neuronal. En conseqüència apareix un ampli ventall de símptomes com ara psicosi, alteracions del comportament, dèficits de memòria o pèrdues de consciència que es poden confondre amb trastorns psiquiàtrics greus. La malaltia afecta les dones de forma majoritària, especialment joves. Avui el Dr. Josep Dalmau encapçala, gràcies a un contracte ICREA sènior, el grup Autoimmunitat contra antígens sinàptics de IDIBAPS. En col·laboració amb els seus col·legues de la Universitat de Pennsylvania, on hi manté el càrrec, i altres col·laboradors internacionals, publica a Lancet Neurology les bases per tractar amb èxit a més del 80% d’aquests pacients. El primer autor de l’article és el Dr. Maarten Titulaer, un investigador holandès que treballa a l’equip del Dr. Dalmau a l´IDIBAPS.

En l’estudi hi van participar 577 pacients amb una edat que anava dels 8 mesos als 88 anys (l’edat promig era de 21 anys). El tractament proposat consistia en primer lloc en detectar si els pacients patien un tumor, ja que en treballs anteriors el mateix equip han descobert que és freqüent que la malaltia autoimmune estigui relacionada amb un tumor benigne, especialment un teratoma ovàric. Si es detectava un tumor es procedia a extirpar-lo. Els pacients extirpats, i tota la resta, rebien una immunoteràpia combinada de primera línia que incloïa esteroides, immunoglobulina intravenosa o plasmafèresi. Amb aquesta primera estratègia més de la meitat dels pacients milloraven notablement en un període de 4 setmanes. Es va sotmetre a una immunoteràpia més intensa a la majoria de pacients en els que els símptomes no van remetre, consistent en l’administració de rituximab o ciclofosfamida. Es va veure que els malalts medicats amb immunoteràpia intensa milloraven més que els que no la van rebre. El 81% dels pacients tractats havien superat completament la malaltia o patien dèficits mínims al cap de 24 mesos.

És un fet insòlit que un mateix equip de recerca descrigui una nova malaltia, la manera de diagnosticar-la, els seus mecanismes moleculars i com tractar-la amb èxit. El grup liderat pel Dr. Josep Dalmau és referent internacional des de fa molts anys a la Universitat de Pennsylvania i des de fa 18 mesos a l’IDIBAPS i el Servei de Neurologia de l’Hospital Clínic on treballa intensament en col·laboració amb l’equip del Dr. Francesc Graus en la identificació de noves malalties i mecanismes que puguin desencadenar processos autoimmunes al cervell. Pacients que es troben ingressats en Unitats de Cures Intensives, o fins i tot en un estat de coma a llarg termini, poden beneficiar-se d’aquest tipus d’aproximació innovadora. Des de les seves noves instal·lacions al Centre de Recerca Biomèdica CELLEX aquest grup de recerca IDIBAPS segueix aprofundint en l’estudi de les malalties autoimmunitàries sinàptiques gràcies a fonts de finançament tan diverses com els National institutes of Health (EEUU), la Dutch Cancer Society (Holanda), el Fondo de Investigaciones Sanitarias (Espanya) o la Marató de TV3 (Catalunya).

Referència:
Titulaer MJ, McCracken L, Gabilondo I, Armangué T, Glaser C, Iizuka T, Honig LS, Benseler SM, Kawachi I, Martinez-Hernandez E, Aguilar E, Gresa-Arribas N, Ryan-Florance N, Torrents A, Saiz A, Rosenfeld MR, Balice-Gordon R, Graus F, Dalmau J. Treatment and prognostic factors for long-term outcome in patients with anti-NMDA receptor encephalitis: an observational cohort study. Lancet Neurology. 2013 Feb;12(2):157-65. doi: 10.1016/S1474-4422(12)70310-1.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.