Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 11 de febrer de 2013

Un estudi suggereix que els espermatozoides poden utilitzar àcids grassos com a combustible

Segons un article publicat recentment a la revista Molecular and Cellular Proteomics, una sèrie d’experiments suggereixen que els espermatozoides poden obtenir l’ATP (Trifosfat d’adenosina) que els dona l’energia per moure’s, d’àcids grassos metabolitzats per vies mitocondrials i peroxisomals.  Saber que aquests enzims metabòlics estan presents en l’esperma humà permetria avançar considerablement en el coneixement del metabolisme dels espermatozoides. L’estudi l’han portat a terme la Dra. Alexandra Amaral, el Dr. Rafael Oliva, i el Dr. Josep Lluís Ballescà, del grup d’Investigació Genètica Humana de l’IDIBAPS, de l‘Hospital Clínic i del Departament  de Ciències Fisiològiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. El Dr. Oliva encapçala també la Marie Curie Initial Training Network REPROTRAIN (Reproductive Biology Early Research Training), finançada per la Comissió Europea, que té per objectiu formar una nova generació d’investigadors en Biologia Reproductiva Masculina i l’Andrologia.

Els autors de l’estudi van centrar-se en l’anàlisi proteòmic de la cua dels espermatozoides humans degut a què estudis anteriors indicaven que moltes de les proteïnes del seu metabolisme es troben allà. A la regió del cap, en canvi, es troba el material genètic patern i el nucli cel·lular. Amaral i els seus col·legues van aïllar espermatozoides a partir de mostres de semen humà normals i es van centrar en la identificació de les proteïnes presents en la regió de la cua. Aquesta anàlisi els va permetre identificar també les proteïnes presents en una abundància menor que se solen emmascarar quan s’analitzen cèl·lules senceres.

Els investigadors van descobrir una sèrie de proteïnes que no s’han descrit prèviament en l’espermatozoide humà. Per exemple, fins ara es creia que als espermatozoides no hi havia proteïnes peroxisomials ja que en principi es pensava que no tenen peroxisomes. A les cues de les cèl·lules analitzades s’hi han trobat mostres d’aquestes proteïnes que se sap que estan implicades en l’oxidació d’àcids grassos. Això demostraria que els espermatozous poden ser capaços d’utilitzar els àcids grassos com a combustible i que l’oxidació lipídica beta pot contribuir a la seva mobilitat.

Aquest estudi suposa el primer pas per fer un mapa detallat del metabolisme dels espermatozoides. Les dades extretes d’aquest primer estudi suggereixen que l’espermatozoide està equipat amb unes eines enzimàtiques que fins ara havien passat desapercebudes, i que, metabòlicament parlant, és molt més similar a les cèl·lules somàtiques del que es pensava. Els resultats poden motivar futures investigacions en proteòmica comparativa, encaminades a resoldre què fa que un espermatozoide tingui millor o pitjor capacitat de fecundació, i així poder treballar en el desenvolupament d’una possible píndola anticonceptiva masculina o millorar les tècniques de fertilitat actuals.

Referència de l’article:

Amaral A, Castillo J, Estanyol JM, Ballescà JL, Ramalho-Santos J, Oliva R. Human sperm tail proteome suggests new endogenous metabolic pathways. Mol Cell Proteomics. 2013 Feb;12(2):330-42. doi: 10.1074/mcp.M112.020552.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.