Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 19 de febrer de 2013

La via de senyalització Notch promou la carcinogènesi hepàtica convertint-se en un bon candidat per a noves teràpies

Menys del 30% dels pacients diagnosticats de carcinoma hepatocel·lular (CHC) són elegibles per a tractaments curatius com la resecció, el trasplantament de fetge, o l’ablació local. Per tant, hi ha una necessitat creixent de desenvolupar nous medicaments per a una malaltia que, a més de ser la tercera causa de mort per càncer a tot el món, ha triplicat la seva incidència en les últimes dècades als Estats Units. Un article publicat a Gastroenterology pel grup de Recerca Traslacional en Oncologia Hepàtica de l’IDIBAPS, liderat per l’investigador ICREA Prof. Josep Maria Llovet, demostra que la via de senyalització Notch s’activa en un subgrup de les mostres de CHC humans i promou la formació de tumors hepàtics en ratolins genèticament modificats. A més, l’estudi presenta una signatura genètica capaç de predir la resposta a la inhibició de Notch en models experimentals de càncer de fetge. El Dr. Augusto Villanueva i Clara Alsinet comparteixen la primera posició entre els signants de l’article. L’estudi és el resultat d’una col·laboració internacional que inclou a líders de renom procedents de la University of Pennsylvania (Filadèlfia), el Broad Institute and Dana-Farber Cancer Institute de la Harvard Medical School (Boston) i la Mount Sinai School of Medicine (Nova York).

La cascada de senyalització Notch és una via altament conservada i complexa. Es va descobrir inicialment com un regulador crític de diferenciació cel·lular. Estudis recents suggereixen que la desregulació d’aquesta via de senyalització pot tenir un paper en certs processos carcinogènics. La seva activació en alguns tipus de leucèmia i tumors sòlids com el càncer de pulmó està ben establerta, però l’evidència del seu rol en CHC era fins ara limitada i ambigua. El treball liderat per investigadors de l’IDIBAPS és el primer acostament integral per explorar el paper de la senyalització aberrant a través de Notch en la patogènesi del càncer de fetge.

L’estudi mostra com l’activació de la via de senyalització Notch promou la carcinogènesi hepàtica en un model de ratolí transgènic. A través d’anàlisis genòmiques funcionals comparatives, els investigadors van generar una signatura genètica de Notch que identifica l’activació anòmala d’aquesta via en aproximadament un terç de les 683 mostres de CHC humà analitzades. Finalment, l’article incorpora evidència experimental sobre com la inhibició Notch redueix la proliferació cel·lular en línies cel·lulars de càncer de fetge amb la signatura genètica de Notch. En resum, la investigació introdueix la via Notch com una nova diana terapèutica en el desenvolupament de teràpies moleculars dirigides per a pacients amb CHC, i proporciona un biomarcador genòmic que identifica als millors candidats a respondre a aquestes teràpies. El grup IDIBAPS que va dirigir l’estudi seguirà treballant en aquesta línia d’investigació dins d’iniciatives com la International Liver Cancer Association (ILCA) o HEPTROMIC, un consorci europeu d’investigació finançat pel FP-7 i coordinat des de l’IDIBAPS pel Prof. Josep Maria Llovet.

Referència:
Villanueva A, Alsinet C, Yanger K, Hoshida Y, Zong Y, Toffanin S, Rodriguez-Carunchio L, Solé M, Thung S, Stanger BZ, Llovet JM. Notch signaling is activated in human hepatocellular carcinoma and induces tumor formation in mice. Gastroenterology. 2012 Dec;143(6):1660-1669.e7. doi: 10.1053/j.gastro.2012.09.002. Epub 2012 Sep 11.

Comentari a:
Strazzabosco M, Fabris L. Notch signaling in hepatocellular carcinoma: guilty in association! Gastroenterology. 2012 Dec;143(6):1430-4. doi: 10.1053/j.gastro.2012.10.025. Epub 2012 Oct 22.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.