Categories

Entrada publicada a:

divendres, 8 de febrer de 2013

El Dr. Jordi Bruix lidera un document americà que estableix criteris diagnòstics radiològics pel carcinoma hepatocel·lular

La Societat Americana de Radiologia publica a la seva revista Radiology un article d’actualització on resumeix la nova normativa per diagnosticar i seguir malalts amb carcinoma hepatocel·lular que es considerin per trasplantament hepàtic als Estats Units. El document és el resultat d’un grup de treball generat el 2008, en el sí d’una conferència d’experts organitzada per UNOS (l’agència de distribució d’òrgans americana). El Dr. Jordi Bruix, cap de l’equip de recerca d’Oncologia Hepàtica de l’IDIBAPS – Hospital Clínic, hi va participar com a expert internacional en el camp del diagnòstic i tractament del càncer de fetge. Ell és el darrer signant d’aquest document que defineix l’estratègia a seguir a Estats Units, i que compta amb altres experts de prestigi internacional de centres com la Tufts University Medical School, el Carolinas Medical Center, la Mayo Clinic o el University of Michigan Hospital.

El document estableix quines són les tecnologies a emprar per establir el diagnòstic, quins criteris s’han d’aplicar per tenir un 100% d’especificitat, i cóm s’ha de definir l’estadi del tumor. Això és cabdal per decidir quan es guanya priorització i en quin moment el tumor ha progressat mes enllà del que s’accepta per seguir endavant amb el trasplantament. Pel que fa a les polítiques de prioritat, cal remarcar que aquestes es basen als Estats Units en la càrrega tumoral definida per radiologia i que, quan es supera un determinat llindar, el trasplantament ja no és indicat.

El grup dirigit pel Dr. Jordi Bruix ha tingut un lideratge internacional en desenvolupar i validar criteris diagnòstics basats en radiologia. En darrer terme, aquests criteris han resultat en les recomanacions que formen part de les guies espanyoles, europees i americanes de diagnòstic i tractament de càncer de fetge.

Tots aquests aspectes són crítics per assegurar una indicació acurada del trasplantament en malalts amb càncer de fetge, i així fer un bon ús dels pocs fetges de què es disposa. Homogeneïtzar els requeriments tecnològics i els criteris a utilitzar és fonamental per evitar que la heterogeneïtat de diversos tipus que existeixen entre diferents grups de trasplantament resultin en una falta d’equitat en la distribució d’òrgans. Aquesta va ser la motivació fonamental de UNOS quan va endegar el procés, i segur que processos similars s’iniciaran en altres àmbits.

Referència de l’article:
Wald C, Russo MW, Heimbach JK, Hussain HK, Pomfret EA, Bruix J. New OPTN/UNOS Policy for LiverTransplantAllocation: Standardization of LiverImaging, Diagnosis, Classification, and Reporting of Hepatocellular Carcinoma. Radiology. 2013 Feb;266(2):376-82. doi: 10.1148/radiol.12121698

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.