Categories

Entrada publicada a:

dijous, 15 de novembre de 2012

Més de 400 persones participen en la jornada ‘El farmacèutic té cura de la teva salut. Descobreix-ho’

Més de 400 persones van rebre el passat dimarts 13 de novembre als carrers de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet assessorament personalitzat en el bon ús de medicaments i en prevenció i promoció de la salut. Això ha estat possible gràcies a la jornada de divulgació sanitària El farmacèutic té cura de la teva salut. Descobreix-ho, organitzada per la Societat Espanyola de Farmàcia Comunitària (SEFAC). Durant aquesta jornada es van instalar als carrers de Barcelona (davant del centre comercial de l’Illa Diagonal) i Santa Coloma (a la Plaça de la Vila, davant de l’Ajuntament) dues carpes en què més de 70 farmacèutics voluntaris van mostrar als ciutadans molts dels serveis assistencials que les farmàcies comunitàries poden oferir en benefici de la salut de la població, més enllà de la dispensació de medicaments.Aquesta iniciativa ha estat el preludi al V Congrés Nacional de Farmacèutics Comunitaris, que SEFAC celebrarà a Barcelona del 15 al 17 de novembre. Jesús C. Gómez, vicepresident de SEFAC i president del comitè organitzador del congrés, ha assenyalat sobre esta qüestió que “amb aquesta activitat volem mostrar a la població que el farmacèutic comunitari és un professional sanitari accessible, que defensa la salut i que té molt a oferir en benefici de seus pacients “. I ha afegit: “Els farmacèutics estan cridats a jugar un paper més rellevant en el Sistema Nacional de Salut si es vol garantir la sostenibilitat del model. En definitiva, des SEFAC volem una farmàcia millor “.

Entre els serveis que els ciutadans de Barcelona i Santa Coloma han pogut conèixer de primera mà hi havia dos directament relacionats amb la prevenció de la diabetis i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), patologies que aquesta setmana celebren els seus respectius dies mundials: Assessorament nutricional i mesurament de l’índex de massa corporal (IMC); i la realització d’espirometries, per determinar la capacitat pulmonar.

En el primer cas, els farmacèutics presents a les carpes han informat els pacients i ciutadans sobre aspectes com els tipus de dietes més convenients en funció de diferents patologies, com la diabetis, però també l’HTA, colesterol, etc. En el cas de la diabetis ha experiències que han quantificat que les farmàcies poden contribuir a detectar prop d’un 20 per cent de casos ocults. Però, a més, els farmacèutics presents a les carpes també han realitzat a tots els interessats mesuraments antropomètrics (pes, talla, índex de massa corporal, etc.) I els ciutadans han conegut en què consisteix el servei de seguiment farmacoterapèutic, que permet que el farmacèutic comunitari realitzi un seguiment personalitzat de l’efectivitat i seguretat dels tractaments que segueixen els pacients.

Pel que fa a les espirometries, aquestes proves són molt importants per a la prevenció i detecció de la MPOC, una malaltia progressiva que afecta de manera important a la qualitat de la vida de la persona que la pateix. Es calcula que un 10 per cent de la població espanyola major de 40 anys pateix d’MPOC, però el 73 per cent no ho sap (especialment poblacions de risc com els fumadors). En aquest cas, un diagnòstic precoç pot millorar sensiblement el tractament, frenar la progressió de la malaltia i disminuir els seus símptomes i en aquest camp preventiu la farmàcia comunitària pot tenir un paper destacat. De fet, a Catalunya i en altres comunitats autònomes les farmàcies han col · laborat activament mitjançant la realització d’espirometries per detectar aquesta malaltia i també per a la prevenció del tabaquisme (precisament un treball realitzat per SEFAC Catalunya va ser guardonat en les III Jornades del Comitè Nacional per a la prevenció del tabaquisme, celebrades al maig a Barcelona).

Determinació del risc cardiovascular

Un altre dels serveis que s’ha ofert a les carpes ha estat el de la mesura de la pressió arterial i la prevenció del risc cardiovascular. No en va, els problemes cardiovasculars són la primera causa de mortalitat a Espanya i, entre ells, la hipertensió és un dels factors de risc reversibles més importants, ja que afecta, aproximadament, al 40 per cent dels individus d’edat mitjana en Espanya i, dels diagnosticats, només el 38 per cent està adequadament controlat. La farmàcia comunitària i, per extensió, el farmacèutic comunitari són el recurs sanitari més accessible per al ciutadà, per la qual cosa pot ser especialment útil per concienciaciar als ciutadans sobre aquesta i altres patologies (no cal oblidar que el 98 per cent de la població espanyola té una farmàcia a menys de 250 metres).

A més, en les carpes també s’ha informat i assessorat els pacients i ciutadans en general sobre el bon ús dels medicaments (per tal de garantir la seva efectivad, seguretat i l’ús racional), així com del contingut dels serveis d’atenció farmacèutica (dispensació, indicació farmacèutica i seguiment farmacoterapèutic).

Entre les persones que han acudit a les carpes (que s’han obert a les 10.00 hores) cal ressenyar la presència dels jugadors del RCD Espanyol, Joan Verdú i Javi López, juntament amb una representació de l’equip femení, la cantant Della, la alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, Albert Rivera, de Ciutadans, i Roger Montañola i Assumpció Lailla, de CiU, així com representants de l’AECC-Catalunya contra el càncer i altres col·lectius, que han mostrat el seu suport a la tasca sanitària dels farmacèutics comunitaris.

Per la realització de les carpes s’ha comptat amb la col·laboració de l’Hospital Clínic i de companyies farmacèutiques com Boehringer Ingelheim, Carbó, Grup Ferrer, Pfizer i Roche.

 

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.