Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 20 de novembre de 2012

La variació lumínica afecta l’edat d’inici del trastorn bipolar

Una col·laboració entre la Societat Internacional de Trastorns Bipolars i la National Aeronautics and Space Administration (NASA) ha demostrat la importància que té el diferencial de lluminositat en l’aparició del trastorn bipolar. Els resultats s’han publicat a Bipolar Disorders. Entre els signants de l’estudi es troben el Dr. Eduard Vieta, de l’IDIBAPS – Hospital Clínic de Barcelona, i la Dra. Ana González Pinto, de l’Hospital Universitari Santiago de Vitòria, ambdós del CIBER de Salut Mental.

La NASA va aportar a l’estudi una sèrie de dades que obté a través dels seus satèl·lits relacionats amb aspectes físics com l’exposició lumínica d’una certa zona de la Terra. En creuar aquestes dades amb les de 2.414 pacients bipolars de diferents zones geogràfiques del planeta es va observar una relació entre l’interval de màxima variació lumínica, particularment a la primavera, i l’edat d’inici del trastorn bipolar. Com més gran és la variació mensual en l’exposició a la llum solar a la localitat més joves són els pacients en el moment de presentación del trastorn.

Els canvis d’exposició lumínica produeixen canvis en els éssers vius, com la floració o els canvis en la conducta sexual. Les noves investigacions demostren que aquests canvis podrien estar relacionats amb el desencadenament, en persones vulnerables genèticament, de trastorns afectius com el trastorn bipolar. Això ajuda a entendre millor la malaltia, encara que les seves aplicacions clíniques no estan clares. Potser en el futur es pugui actuar sobre dianes terapèutiques com els neurotransmissors, que inclouen la melatonina i la serotonina, implicats en la captació i transmissió de la lluminositat des de la retina.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.