divendres, 9 de novembre de 2012

La sala de la Unitat de Recuperació Post-Anestèsia es torna a posa en marxa totalment remodelada

Vista de la nova URPA

La Unitat de Reanimació Post Anestèsia, URPA, que fins ara duia a terme la seva activitat assistencial a les instal·lacions de la Unitat de  Cures Intensives Quirúrgiques (UCI quirúrgica) de forma provisional, es va traslladar a principis de novembre a la seva ubicació natural, l’escala 6  planta 1 de l’hospital, en acabar les obres de readequació d’espais i d’actualització de les instal·lacions, que va coordinar la Direcció d’Infraestructures dins el projecte de la nova àrea quirúrgica que hi ha entre el pavelló 4 i l’interpavelló 4/6 del centre.

vista del control d'infermeriaLes obres, que van començar el passat mes d’abril, han representat una millora important en la gestió dels espais disponibles, que han augmentat gràcies a l’eliminació de l’antic passadís de trànsit de zona bruta i a l’ampliació del que comunica els quiròfans 7 a 9, i a la centralització en un de sol dels dos controls d’infermeria abans existents. Amb aquestes intervencions, s’ha pogut augmentar del nombre de boxes, que han passat de 18  a 24, s’ha aconseguit una millor integració amb els quiròfans existents i s’ha creat en general una àrea ampla, agradable, que “respira” visualment i que és fàcilment controlable per part dels professionals assistencials gràcies a la desaparició de qualsevol impediment arquitectònic. Una altra novetat és la instal·lació d’un nou passadís brut amb un nou muntacàrregues compartit amb els quiròfans, que evita l’encreuament entre les zones netes (estèrils) i brutes, tal i com marca la normativa a l’efecte. Tota aquesta racionalització dels espais s’ha portat a terme en vistes a facilitar futures reorganitzacions assistencials, i representa una augment en la seguretat en les cures dels pacients.

Novetats tècniques destacables

detall dels tòtems retro-il·luminatsL’Hospital Clínic és el primer hospital en gaudir de la instal·lació d’uns tòtems numeradors davant cada box, formats per unes caixes retroil·luminades amb un sistema de LEDs anomenats RGB (Red, Green, Blue) que possibiliten canviar a voluntat el color del llum des d’un sistema de control instal·lat al taulell d’infermeria. Cada un dels tòtems conté, a més, un braç de suport on es pot connectar un ordinador portàtil, de forma que es pot fer el seguiment informàtic dels pacients des d’una distància idònia.

Un altra element a destacar de les noves instal·lacions són les separacions entre box a base de tres mòduls de vidre, els quals mostren una banda central horitzontal trasllúcida a l’alçada dels llits dels boxes, de forma que mantenen la intimitat entre els pacients mentre que permet alhora als metges i infermeres controlar visualment tota la zona. Aquests separadors tenen un tirador que els estira fins a quedar aliniats seguint unes guies instal·lades al terra, formant d’aquesta forma, en cas que es requereixi, una cortina de vidre que separa cada box.

Detall dels mòduls de separació en vidre i de les capçaleres dels boxesEn cada un dels 24 boxes s’ha instal·lat un capçal integrat a base de riells de paret que mostra separades la columna seca de la columna humida, i un sistema de llum indirecta de paret a la part superior i també a nivell de terra, a base de llums LED. La llum superior, que s’utilitza per a les exploracions mèdiques, imita la  llum natural de forma agradable, mentre que el llum LED regulable inferior, situat sota el llit del box, ofereix una visibilitat suficient a l’equip assistencial sense necessitat de molestar el pacient, especialment de nit.

Com a sistema de seguretat i en benefici dels pacients, l’entrada -limitada a personal de Bloc Quirúrgic- a la Unitat la conforma una porta que s’obra mitjançant un sistema biomètric. Al mateix temps, i per mantenir-ne al màxim la desinfecció, la Unitat gaudeix d’un sistema de climatització automàtica amb filtratge d’aire tipus HEPA, s’ha habilitat un local tècnic extern a la zona neta i s’ha instal·lat un rentamans als extrems la sala i al control. En total, s’han colocat quatre rentamans a tota l’àrea.

Al nou local tècnic es concentren els quadres elèctrics, les connexions dels grups electrògens, els vigilants d’aïllament eléctric (alarmes) i un SAI que garanteix l’enllumenat dels boxes, a més del servei informàtic i el servei vital assistencial per cas d’interrupcions del subministrament elèctric.

Ús dels colors i les textures

A la nova URPA s’ha combinat l’ús de les textures dels materials -tots ells nets- i dels colors, per tal d’aconseguir, sense necessitar elements arquitectònics, una separació visual entre les diverses zones de la Unitat i una millor ambientació de cara als pacients. És el cas del terra, on s’empren diferents matisos del gris per separar la zona de boxes de la del passadís central, i la predominància del blau i blanc com a colors sedants. A aquest ús del color s’ha d’afegir el comentat anteriorment de canvis en l’ambientació mitjançant la utilització dels diferents matisos de color que proporcionen els nous tòtems.

Comparteix aquesta entrada

  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • LinkedIn
  • Technorati
  • TwitThis
  • Meneame
  • StumbleUpon

Entrades relacionades

No hi ha cap entrada relacionada

Els comentaris estan tancats.