Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 12 de novembre de 2012

La informació i la seguretat dels pacients, temes clau del II Curs d’Infermeria en Malaltia Inflamatòria Intestinal d’Aula Clínic

Moment de la inauguracio del curs

L’actualització del coneixement sobre la Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) i la unificació dels criteris en la cura dels pacients amb aquesta patologia van ser els objectius principals del II Curs d’Infermeria en Malaltia inflamatòria intestinal  que es va realitzar els passats dies 19 i 20 d’octubre a l’Hospital Clínic de Barcelona coordinat per Aula Clínic. El curs, dirigit als professionals d’Infermeria, l’organitzava la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal del Servei de Gastroenterologia de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques (ICMDiM) d’aquest hospital, amb la col·laboració de l’empresa farmacèutica MSD.

Un dels objectius d’aquest curs era unificar els criteris en la cura d’aquestes malalties en totes les unitats especialitzades existents a Espanya. Tal com declara la Dra Elena Ricart, especialista sènior del Servei de Gastroenterologia i coordinadora del curs, “és fonamental homogeneïtzar la informació i difondre a tots els nivells els coneixements més actuals de la MII. Tot el personal sanitari ha de manejar la mateixa informació ja que en transmetre al pacient, aquest rebrà un missatge homogeni i d’aquesta manera, el pacient se sentirà més segur. ”

Assistència integral dels pacients

D'esquerra a dreta: Teresa Comallonga, Dra. Elena Ricart, Dra. Adelaida Zabalegui, Dra. Marta GallegoLa formació d’infermeria en aquestes patologies és fonamental per a l’abordatge integral dels pacients amb MII. El paper del personal d’infermeria en la cura dels pacients amb MII és molt ampli i pot variar en funció de les diferents àrees d’abordatge (Hospital de Dia, Consultes Externes o Hospitalització). L’objectiu principal és oferir continuïtat en l’atenció i promoure l’autonomia del pacient, aportant dedicació del temps necessari, educació i suport perquè siguin capaços de detectar i resoldre problemes relacionats amb la seva malaltia.

Des de la introducció de les teràpies biològiques dels professionals d’infermeria formats en el maneig d’aquests fàrmacs, aquests adopten funcions importants en el monitoratge, valoració del pacient i detecció d’efectes adversos. A la consulta d’infermeria es realitzen activitats preventives perquè tots els pacients amb MII estiguin protegits davant determinades infeccions en el cas que calgui utilitzar tractament immunosupressor.

L’educació del pacient com a pilar de l’atenció integral

L’abordatge integral del pacient per part dels infermers i infermeres es completa amb un programa d’educació que es pot seguir a través de consultes programades. Segons la Dra Ricart, “la consulta d’infermeria és una segona oportunitat per al pacient de parlar sobre la seva malaltia, en què tindrà la possibilitat de preguntar dubtes que no hagi tingut temps de comentar amb el metge. A més, refermarà coneixements sobre seva malaltia que li proporcionaran la informació clau per poder assolir un millor control de la seva patologia. A través d’una bona educació, si el pacient assumeix els coneixements i és capaç de posar-los en pràctica, es poden reduir visites mèdiques, visites a urgències, etc .

A l’Hospital Clínic es programa la primera consulta d’infermeria uns dies després que el pacient hagi rebut el diagnòstic. D’aquesta manera, el pacient té temps d’assimilar la informació proporcionada pel metge i pot apuntar els seus dubtes inicials per comentar-los amb l’infermer o infermera que l’atengui en la primera consulta.

Dins el procés d’educació al pacient en la seva malaltia, també és important la conscienciació sobre els beneficis d’adquirir uns hàbits de vida saludables. El personal d’infermeria, en coordinació amb el personal clínic, aconsella als pacients incorporar a la seva vida diària una dieta variada i la pràctica d’exercici físic i ressalten la recomanació de la deshabituació tabàquica, especialment en la malaltia de Crohn.

Sobre la Malaltia Inflamatòria Intestinal. MII

La Malaltia Inflamatòria Intestinal és un procés inflamatori crònic del tub digestiu en diferents localitzacions. Es tracta d’una malaltia que, en la majoria de les ocasions, alterna períodes d’activitat o brots juntament amb èpoques sense símptomes. Les dues patologies més importants són la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa.

La colitis ulcerosa afecta preferentment la mucosa de l’còlon. Aquest s’inflama i ulcera, produint diarrea -amb un nombre freqüent de deposicions d’escassa quantitat-, sang a la femta i dolor abdominal. Altres símptomes associats són la febre, el malestar general i la pèrdua de pes.

La malaltia de Crohn, per la seva banda, pot afectar no només a la mucosa, sinó a tota la paret del intestí arreu del tub digestiu, des de la boca fins al anus. Aquesta malaltia causa la inflamació i ulceració del tracte gastrointestinal, ocasionant, entre d’altres, símptomes com diarrea, febre, dolor abdominal i pèrdua de pes.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.