Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 6 de novembre de 2012

L’entorn de l’IDIBAPS rep 9 ajuts de la Marató de TV3 2011 sobre regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits

Un total de 29 projectes de recerca biomèdica sobre regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits han rebut 8 milions d’euros de La Marató 2011. Els 56 investigadors que els duran a terme van assistir ahir a l’acte de lliurament d’ajudes, celebrat a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Entre ells hi havia 9 investigadors de l’entorn de l’IDIBAPS, que han aconseguit una aportació de 2,35 milions d’euros a executar en els propers 3 anys. Dels 9 ajuts de l’entorn IDIBAPS, en 4 l’entitat beneficiària és el propi IDIBAPS i en 3 la Fundació Clínic, sumant 1,19 milions d’Euros.

Xavi Coral i Espartac Peran, presentadors de La Marató 2011, van conduir l’acte, en el qual van intervenir el conseller de Salut, Boi Ruiz, el rector de la UB, Dídac Ramírez, i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, Brauli Duart. Durant la cerimònia es van presentar els 29 projectes de recerca sobre regeneració i trasplantament d’òrgans i teixits finançats amb els 8 milions d’euros recollits durant La Marató 2011.

Gràcies a aquests fons els 56 investigadors implicats i els seus equips, procedents de 34 centres de recerca, dedicaran els tres anys vinents a avançar en les aplicacions de la medicina regenerativa i en els àmbits quirúrgic, farmacològic i de conservació dels òrgans i teixits. Dels 29 projectes que rebran finançament, 8 són unitaris i 21 coordinats entre dos o tres centres d’investigació. Això implica el treball en xarxa d’institucions de recerca catalanes amb altres d’àmbit espanyol i internacional.

Entre els centres de recerca que rebran finançament destaca el grup format per l’Hospital Cínic i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), amb 7 projectes guardonats, els 6 de l’Hospital i de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron i els 5 del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona.

Els projectes que compten amb participació de l’entorn IDIBAPS són:

 • Dra. Montserrat Rigol Muxart
  Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
  Dr. Borja Ibáñez Cabezas
  Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III
  Dr. Santiago Roura Ferrer
  Institut Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol
  Teràpia amb cèl·lules mare mesenquimàtiques derivades del teixit adipós al·logèniques en un model porcí d’infart de miocardi: mecanismes paracrins, resposta immunològica i seguiment dels efectes funcionals a curt i llarg termini.
  399.675 €
 • Dr. Wladimiro Jiménez Povedano
  Hospital Clínic de Barcelona
  Dr. Víctor Franco Puntes
  Institut Català de Nanotecnologia UAB
  Les nanopartícules d’òxid de ceri com a nova eina terapèutica per a la regeneració tissular en les malalties hepàtiques.
  299.782 €
 • Dra. Rosa Gasa Arnaldich
  Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
  Dra. María José Barrero Núñez
  Centre Medicina Regenerativa de Barcelona
  Desenvolupament de noves estratègies per a la generació de cèl·lules productores d’insulina a partir de cèl•lules somàtiques i pluripotents induïdes.
  299.776 €
 • Dr. Juan Carlos Izpisua Belmonte
  Centre Medicina Regenerativa de Barcelona
  Dr. Luis Fernando Quintana Porras
  Hospital Clínic de Barcelona
  Generació de cèl·lules mare de pluripotència induïda a partir de pacients amb malalties genètiques amb afectació renal: correcció i modelatge de malalties renals in vitro.
  299.697 €
 • Dr. Eduard Batlle Gómez
  Institut Recerca Biomèdica de Barcelona
  Dra. Azucena Salas Martínez
  Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
  Estudi del potencial terapèutic del trasplantament amb cèl·lules mare intestinals a la malaltia inflamatòria intestinal.
  299.375 €
 • Dr. Ricardo Pedro Casaroli Marano
  Hospital Clínic de Barcelona
  Dra. Maria P. de Miguel González
  Hospital Universitario La Paz Madrid
  La teràpia cel·lular en la superfície ocular: funció i aplicacions biosubstitutives de les cèl·lules mare adultes mesenquimàtiques per a la regeneració corneal.
  245.401 €
 • Dr. Carles Enrich Bastus
  Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
  Annexin A6 és necessària per a la regeneració hepàtica.
  200.000 €
 • Dra. Anna Serrano Mollar
  Institut Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC-IDIBAPS)
  Trasplantament de cèl·lules alveolars tipus II per al tractament de la fibrosi pulmonar idiopàtica.
  198.758 €
 • Dra. Elisabet Sarri Plans
  Facultat de Medicina UB
  Desenvolupament d’un protocol per a la producció de la matriu extracel·lular a partir de cèl·lules musculars llises vasculars d’un model murí de la síndrome de Marfan per avaluar futures estratègies terapèutiques.
  108.750 €

A la convocatòria d’ajudes s’hi van presentar un total de 209 projectes, que van ser avaluats en funció de la seva qualitat, la metodologia i la rellevància, per 105 experts procedents de 18 països. La gestió d’avaluació l’ha dut a terme l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, en un procés de revisió d’experts (“peer review”) de provada transparència i rigor.

Entre el 1992 i el 2011, els fons obtinguts en La Marató de TV3 han permès finançar 594 projectes de recerca d’excel·lència, tot destinant-hi 93 milions d’euros. D’aquesta manera, la Fundació La Marató de TV3 esdevé la segona font de finançament de la recerca a Catalunya després del FIS (Fondo de Investigación Sanitaria).

Informació via: Fundació la Marató de TV3

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.