Categories

Entrada publicada a:

divendres, 5 de octubre de 2012

Tres doctors i una infermera del Clínic, guardonats amb les medalles Josep Trueta 2012

El passat 2 d’octubre va tenir lloc al Palau de la Generalitat l’acte d’entrega de les medalles i plaques Josep Trueta, que enguany han rebut 14 persones i 6 entitats per la seva contribució al progés i a la millora de la sanitat. Entre els guardonats hi ha el Pedro Alonso, especialista en salut pública comunitària, cap del Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional de l’Hospital Clínic i professor de la Universitat de Barcelona; Miguel Angel Asenjo, especialista en medicina interna i en medicina preventiva i salut pública, i que durant molts anys va ser director tècnic de l’Hospital Clínic; Josep M. Gatell, consultor sènior, cap del Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic i catedràtic de Medicina de la UB, i Montserrat Valverde, responsable d’Infermeria de l’ICMHO. Aquests guardons van ser creats el 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.


El Dr. Pedro Alonso ha liderat la creació del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Centro d’Investigaçao em Saude da Manhiça (CISM) a Moçambic. Ha dedicat la seva carrera professional a la lluita contra la pobresa a través de la recerca i la formació. El seu treball més rellevant ha estat dedicat a la recerca en malària, liderant el desenvolupament de noves eines de control de la malaltia, incloent-hi fàrmacs per a tractament o prevenció, mesures contra el vector i el desenvolupament clínic de vacunes preventives.

El Dr. Miguel Angel Asenjo, per la seva banda, és especialista de medicina interna i en medicina preventiva i salut pública, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i assessor científic de l’IL3-UB. Va ser director-gerent dels hospitals de la Diputació de Jaeni i de l’Hospital General d’Astúries. Com a director tècnic de l’Hospital Clínic va proposar, redactar, defensar i executar la Reforma Funcional de 1972, origen de l’actual prestigi de l’hospital. A més, va ser cointroductor de sistema MIR a Espanya, i és promotor i professor del doctorat en Gestió Sanitària de la Universitat de Barcelona, de Planificació i Gestió sanitària i del Màster en Gestió Hospitalària. En la seva vessant docent, ha impartit més de 300 cursos, alguns a nivell internacional, i ha estat assessor de l’OPS/OMS i del Banco Interamericano de Desarrollo. També és membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i Soci d’Honor de SEDISA, i ha rebut el premi mundial Ed Crosby a la innovació en Gestió.

El Dr. Josep M. Gatell es va especialitzar en malalties infeccioses al Massachussets General Hospital (Harvard Medical School) de Boston i a l’Hospital Clínic. Les seves principals línies de recerca en el camp de la Sida se centren en l’eficàcia i tolerància dels nous fàrmacs i combinacions d’antivirals, en la immunopatologència de la infecció pel VIH i el desenvolupament de vacunes terapèutiques i preventives en el context del programa HIVACAT. Ha coordinat diversos estudis internacionals, forma part del Comitè Director de EuroSIDA i NEAT i és el coordinador de la xarxa espanyola d’investigació en Sida (RIS).

Montserrat Valverde, diplomada en Infermeria, té un reconegut prestigi per la tasca feta a l’ICMHO. Ha participat activament en la creació d’unitats alternatives a l’hospitalització convencional amb malalts amb processos complexos, com la Unitat d’hospitalització a domicili de trasplantament autòlegs de moll d’os o gestores de casos de pacients oncològics. A més, ha desenvolupat una àmplia producció científica i de recerca en aquest camp.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.