Categories

Entrada publicada a:

dijous, 18 de octubre de 2012

Els nous tractaments per a la uveïtis es debaten en un curs organitzat per l’Hospital Clínic

Durant els dies 18 i 19 d’octubre l’Institut d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic de Barcelona organitzarà a l’auditori de la Pedrera de Barcelona un curs internacional sobre les uveïtis: “Twelve years out in the new century, what has changed?”. El curs està dirigit pel Dr. Alfredo Adán, director de l’Institut d’Oftalmologia del Clínic i professor titular d’Oftalmologia de la Universitat de Barcelona. En el curs hi participaran ponents internacionals de reconegut prestigi en aquest camp com els doctors James Rosenbuam (Portland, EUA), Andrew Dick (Bristol, UK) i Amod Gupta (Chandigard, Índia), juntament amb un nombrós grup d’experts.

Les uveïtis són malalties inflamatòries intraoculars i engloben fins a un nombre aproximat de 25 entitats diferents. La úvea és una estructura molt vascularitzada localitzada a l’interior del globus ocular, en contacte amb la retina en la seva zona més posterior. La uveïtis és una malaltia relativament poc freqüent, amb una prevalença de 115-204/100.000 habitants (uns 88.000 pacients a Espanya) i la seva incidència és de 17-52/100.000 habitants (casos nous / any) (uns 17.000 pacients a Espanya) . Tanmateix, se les considera la tercera causa de ceguesa en els països desenvolupats i engloben aproximadament un 10% dels casos de ceguesa al món. Les uveïtis es donen en qualsevol grup d’edat, inclosos nens, encara que són més freqüents en pacients joves entre els 20-35 anys amb una vida laboral activa. Per tant, tenen un gran impacte en la qualitat de vida per la cronicitat de la malaltia i la necessitat de tractaments prolongats amb efectes secundaris.

En moltes ocasions les uveïtis es deriven de malalties autoimmunes, és a dir produïdes per una resposta anòmala del sistema immunològic. Malalties com la malaltia de Behçet, la sarcoïdosi, l’espondilitis, el lupus o a la població pediàtrica l’artritis idiopàtica juvenil, poden associar-se a uveïtis. Fins i tot, en algunes ocasions, la uveïtis pot ser el signe inicial de la malaltia sistèmica, de manera que el paper de l’oftalmòleg és clau. En altres ocasions la malaltia immune està localitzada exclusivament a l’ull. D’especial interès és el tractament de les uveïtis pediàtriques i molt especialment el de la relacionada amb l’artritis idiopàtica juvenil. És un tipus d’uveïtis que requereix un tractament precoç i agressiu, ja que produeix un alt percentatge de complicacions estructurals com la cataracta i el glaucoma. Durant el curs s’analitzaran els nous mitjans de diagnòstic per imatge que es disposen en l’actualitat, que han revolucionat el diagnòstic d’aquesta patologia.

També s’abordaran amb diferents taules rodones els nous tractaments de les uveïtis autoimmunes principalment, els anomenats fàrmacs biològics. Aquests actuen sobre dianes terapèutiques, permetent tractaments dirigits a bloquejar una proteïna clau en la resposta immune: el factor de necrosi tumoral. Aquest tipus de tractaments que s’utilitzen en altres malalties sistèmiques autoimmunes com les reumatològiques, la malaltia inflamatòria intestinal o la psoriasi, obren nous horitzons en el tractament de les malalties inflamatòries oculars cap a teràpies que millorin la qualitat de vida dels pacients.

La unitat d’Uveïtis de l’Institut d’Oftalmologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, dirigida pel Dr. Alfredo Adán, està implicada en l’actualitat en diversos assaigs clínics sobre nous fàrmacs biològics per al tractament de les uveïtis i en estudis d’investigació aplicada que permetin avançar en el coneixement de la inflamació ocular: factors implicats, gens … que possibilitin instaurar teràpies personalitzades. Finalment, els tractaments locals amb implants de corticoides d’alliberament lent amb injecció intravítria han permès avenços i aconseguir millors resultats funcionals en el tractament de les uveïtis, i de forma molt especial en una de les complicacions més freqüent: l’edema macular. Durant el curs es presentaran els primers resultats obtinguts amb aquests fàrmacs.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.