dilluns, 29 de octubre de 2012

Les vacunes i els seus beneficis per a la prevenció, al Forum Salut Clínic

El passat dijous 25 d’octubre es va celebrar, a la sala d’actes de l’Hospital Clínic, la vuitena conferència del cicle Fòrum Salut Clínic, en aquesta ocasió dedicada al sempre actual tema de les vacunes. Són aquestes segures? En són necessàries tantes? Per a donar resposta a aquestes qüestions i a totes les que podessin sorgir per part del públic present a la sala, el cicle va comptar amb la col·laboració del Dr. José Maria Bayas, especialista del Centre de Vacunació d’Adults de l’Hospital Clínic.


Segons va explicar el Dr. Bayas, les vacunes són, després de la potabilització de l’aigua, la mesura sanitària que més ha contribuït a augmentar l’esperança de vida de la població humana. Gràcies a la utilització sistemàtica de vacunes, es pot evitar que cada any morin 6 milions de persones, sobretot nens, i es preveuen 750.000 casos de seqüeles invalidants greus.

Una major utilització de les vacunes evitaria uns 4 milions de morts addicionals, que es produeixen per malalties con la pneumocòcica, el xarampió, l’hepatitis B, el rotavirus, el tètanus i altres. Tot i així, es dóna el cas paradògic de que, a pesar de que en amplies àrees geogràfiques la vacunació sistemàtica ha portat a la virtual desaparició d’aquests tipus de malalties, la disminució de la seva incidència ha fet que algunes persones hagin perdut la percepció positiva cap a la vacunació. S’obliden així els extraordinaris beneficis que aporten i s’exageren els danys (de vegades reals i moltes vegades suposats) ‘deguts’ a les vacunes.

Els organismes internacionals i nacionals que regulen l’autorització i l’ús de fàrmacs són, respecte a d’altres fàrmacs, especialment exigents amb les vacunes, amb la seva eficàcia i, encara més, amb la seva seguretat. Les raons són obvies: moltes vacunes són d’utilització universal, s’empren fonamentalment en nens i en persones sanes. Ni les administracions sanitàries ni la població podria acceptar molèsties o reaccions secundàries que no fossin en un grau mínim.

És important esmentar que l’argument de què ‘tantes vacunes’ sobrecarreguen el sistema immune del lactant manca de fonament científic. I és així per què, per una banda, les vacunes actuals estan més purificades que les de fa unes dècades, la qual cosa ha permès que, en realitat, s’hagi reduït la quantitat d’antígens que s’administren; per altra banda, perquè el
lactant, des del mateix moment del seu naixement, entra diàriament en contacte amb milers d’antígens de diversa naturalesa a  través de l’aire que respira, l’alimentació que pren, etc. La contribució de les vacunes a aquesta ‘sobrecàrrega del sistema immune’ és, per tant, intangible, i en canvi aporta uns grans beneficis, els quals ja s’han comentat anteriorment.

Després del torn de preguntes per part del públic assistent, es va anunciar la pròxima conferència del cicle, que amb el títol ‘Neurocirurgia i la dona’ oferirà el Dr. Enric Ferrer, cap del servei de Neurocirurgia de l’Institut Clínic de Neurociències (Hospital Clínic).

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.