divendres, 3 de agost de 2012

Èxit de participació del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Barcelona

prevenciocancercolongranA finals de l’any 2009 s’anunciava l’inici del programa poblacional de detecció precoç de càncer de còlon i recte a Barcelona, el càncer més freqüent en la població catalana si es considera conjuntament homes i dones. A dia d’avui la participació global al programa de Barcelona està essent molt alta, superant en algunes àrees bàsiques el 50%, amb taxes molt bones de detecció de càncers i d’adenomes. El Programa de Barcelona, impulsat pel Departament de Salut, que coordinen l’Hospital Clínic i l’Hospital del Mar, ha iniciat aquest any ja la segona ronda de cribratge.

En la primera ronda als districtes de Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts i Sant Martí, prop de 80.000 persones ja s’han fet la prova, fet que ha permès detectar i tractar precoçment 343 pacients amb càncer i 1.973 amb pòlips amb risc de malignitzar. La col·laboració entre hospitals, farmàcies i atenció primària ha estat crucial per assolir l’èxit de participació de persones en edat de risc que es fan la prova de detecció precoç del càncer de còlon.

El Programa s’adreça a homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova senzilla i còmoda a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Quan el Programa arriba al barri, la persona rep una carta del Programa explicant com funciona i convidant-lo a participar-hi. Aquesta carta l’ha de portar a la farmàcia perquè li proporcionin la prova. Un cop feta, la prova s’ha de retornar a la farmàcia. Els resultats són comunicats per carta o telèfon.

El càncer colorectal ocupa el segon lloc en incidència i en mortalitat per càncer en la majoria dels països desenvolupats, tant en homes com en dones. Tanmateix, quan es consideren ambdós sexes conjuntament, aquesta neoplàsia passa a ocupar el primer lloc en ordre de freqüència. Aproximadament, 13.000 homes i 14.000 dones conviuen amb un diagnòstic de càncer colorectal a Catalunya. La supervivència és més alta com més inicial sigui la fase d’evolució del tumor en el moment del diagnòstic.

El càncer colorectal en xifres

 • Més de 6.000 casos nous diagnosticats cada any a Catalunya: 3.700 en homes i 2.300 en dones.
 • Un 5,4% d’homes i un 3,1% de dones desenvoluparan un càncer de còlon i recte abans dels 74 anys.
 • Cada any en moren unes 2.600 persones.
Podeu consultar els resultats del programa al següent link.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.