Categories

Entrada publicada a:

divendres, 20 de juliol de 2012

Una exposició experimental estudia la capacitat de recordació dels olors

Exposició La Memòria de l'Olor

La Memòria de l’Olor va ser el títol de l’exposició experimental que es va poder visitar el passat mes de juny, i fins el 8 de juliol, al nou espai Sala Ciutat de Barcelona. L’event formava part de l’estudi epidemiològic OLMARCAT d’investigació de la memòria olfactiva a la població de Catalunya, que es va portar a terme el mes de juny amb la col·laboració del diari La Vanguardia. L’estudi està co-liderat per Pere Navalles, Doctor en Comunicació Audiovisual i Publicitat per la UB, i el Dr. Joaquim Mullol, investigador sènior de l’IDIBAPS i coordinador de la Unitat de Rinologia i Clínica de l’Olfacte del Servei d’ORL de l’Hospital Clínic.


cartell expo olmarcatAl final del recorregut informatiu, els visitants eren convidats a participar, de forma anònima, en la prova científica.  En l’exposició es mostraven, entre d’altres elements, sis videos explicatius de 3 minuts de durada, on els investigadors exposaven la importància del sentit de l’olfacte des de les diferents vessants: la identitat corporativa i la relació aroma-marca (Dr. Pere Navalles); les sensacions associades a l’aroma i com comunicar-nos amb aquest sentit ( Dr. Armand Balsebre, de la UAB); els mecanismes de l’olfacció (Dr. Joaquim Mullol, del Clínic); les tècniques de RNM funcional d’observació de la funció olfactiva al cervell (Dr. Josep Munuera, radiòleg de l’Hospital de Sant Pau); les al·lèrgies provocades per pòl·lens i espores (Dra. Jordina Belmonte, de l’ICTA), i els aspectes metodològics d’una investigació: rigor, variables, grup de control (Dra. Gabriela Armet).

La investigació OLMARCAT sobre la memòria olfactiva ha obtingut ja els resultats preliminars de les enquestes fetes per prop de 4.000 participants, resultats que validen la hipòtesi de l’estudi sobre la memòria olfactiva: l’aroma d’un producte ajuda a identificar-lo i  reconèixer-ne la marca comercial.  El resultat obre portes a canvis en la legislació en matèria de propietat intel·lectual i de registre de patents i marques, entre altres, per protegir els aromes de cada companyia o producte, com es fa amb el color màster, la tipografia  o el logotip, elements d’identitat corporativa de qualsevol marca.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.