divendres, 6 de juliol de 2012

L’àrea de radioquiròfan torna a l’activitat després d’una profunda transformació

nou radioquiròfan
La Direcció d’Infraestructures de l’Hospital Clínic, seguint la línia establerta en el Pla d’Obres de l’hospital, ha portat a terme recentment una important actuació en els espais ubicats al Pavelló 9/Planta 0 de la seu Villarroel, amb la finalitat principal de poder-hi instal·lar un accelerador lineal en un nou radioquiròfan. Les obres realitzades aporten, a més, una distribució més racional dels espais disponibles i representen una millora en el disseny i funcionalitat de tota l’àrea.

vista parcialLes noves dependències consten de dos vestidors amb els lavabos corresponents, un magatzem, una zona mixta de descans i administrativa, una sala tècnica -des d’on es controla el  funcionament dels equips de radioquiròfan-, una sala oberta de preanestèsia i despertar, una sala de neteja del material i el propi quiròfan on està instal·lat l’accelerador lineal.

La intervenció ha comportat modificacions en la configuració de parets estructurals, amb una nova distribució per aconseguir la superfície diàfana necessària al quiròfan per la seva activitat i, també, la utilització dels materials de construcció adients per aquest tipus d’instal·lacions; la protecció radiològica del quiròfan s’ha realitzat  en parets mitjançant totxanes de formigó baritat  -de densitat molt superior al formigó convencional-  com alternativa al plom, i el blindatge del sostre en base a  planxes d’acer.

Com materials d’acabat pel revestiment de parets de la zona, s’ha combinat el laminat de material de resines fenòliques i un recobriment vinílic tipus Vescom, el primer de gran resistència als impactes i tots dos amb components fungicides. Per altra banda, el terra s’ha recobert de paviment vinílic “Tarkett”, de tipus conductiu a la zona del radioquiròfan per a una major seguretat i protecció dels pacients.

_dsc8525_350Al nou radioquiròfan s’han instal·lat dos monitors LCDs de 46″, integrats en els panell tècnics, i un monitor de 24″ muntat sobre el braç articulat situat al camp quirúrgic. Aquests monitors reben les imatges, escalades a alta definició (HD), de les diverses càmeres instal·lades: càmara de camp quirùrgic, càmara “medview” en braç articulada, imatge del HIS i una càmara d’ambient. Els senyals visuals conflueixen en una matriu, de foma que el facultatiu les pot redirigir al monitor que consideri més adient.

Així mateix, s’ha dotat d’un sistema de videoconferència per poder retransmetre intervencions dins i fora ‘hospital, i s’ha implementat un sistema d’audio per poder emetre i rebre la veu del facultatiu, que possibilitarà sentir per la megafonia general del quiròfan la musica emmagatzemada en dispositius mòbils tipus Ipod.

vista parcialEn quant al disseny, destaca la utilització del color com a element racionalitzador i dinamitzador de l’espai, incorporant al terra  uns grans cercles de color blanc que contrasten amb el blau i que aporten dinamisme a tot el conjunt. A la combinació dels colors blanc i blau, dominant en tot l’ambient, s’afegeix un ús moderat del beige que atorga un contrast agradable i càlid.

Aquest important projecte es va iniciar el setembre de 2011, amb una primera fase d’intervenció en l’àrea de l’antic radioquiròfan -entre les escales 7 i 9 de la primera planta de l’hospital- amb l’objectiu d’adequar els espais a les necessitats, en quant a noves oficines i serveis, del personal de l’àrea administrativa de l’ICN que s’hi havia de traslladar. Posteriorment, es va procedir a la construcció de la nova àrea del radioquiròfan en els nous espais disponibles.

Comparteix aquesta entrada

  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • LinkedIn
  • Technorati
  • TwitThis
  • Meneame
  • StumbleUpon

Entrades relacionades

No hi ha cap entrada relacionada

Els comentaris estan tancats.