dijous, 5 de juliol de 2012

L’agonia amb dignitat, tractada a la 6ª conferència del cicle Forum Salut Clínic

20120528forumsalutclinic

Els avenços científics han contribuït a l’increment de l’esperança de vida, però també a la mecanització i, sovint, a la deshumanització del procés de la mort, que pot provocar angoixa i aïllament. Abans, potser la gent es moria més aviat però moria de manera més confortable. La medicina curava poc, però consolava més. Aquest pensament i d’altres, a més de dades, fets i situacions, són els que van compartir el Dr. Albert Tuca, el Dr. Joan R Badía i la Sra. Montserrat Venturas, membres tots ells del Comitè d’Ètica Assistencial (CEA) de l’Hospital Clínic de Barcelona, amb els assistents a la sisena conferència del cicle Forum Salut Clínic que va tenir lloc el passat 28 de maig.

20120628posterforumsalutclinic_confEn el transcurs de la conferència, els ponents van comentar que el nou model de sanitat tendeix cap a un procés d’individualització, on es té en compte els valors de les persones. En poques dècades, l’ètica de la beneficència, que defensava una relació paternalista entre el metge i el pacient, s’ha substituït per l’ètica de l’autonomia, amb un patró col.laboratiu on es consideren els valors i interessos del pacient. En aquest sentit, la medicina basada en l’evidència està essent substituïda per la medicina basada en els valors, on conviuen els coneixements de l’evidència científica amb el respecte dels legítims valors de la persona.

Segons el Dr. Tuca, el Dr. Badía i la Sra. Venturas, tots nosaltres hauríem de reflexionar sobre com volem acabar els darrers dies de la nostra vida, balancejant el possible sofriment tant físic, emocional, social i espiritual amb les creences i dignitat que hom tenim. Hem de plantejar-nos la possible limitació en els tractaments, evitant, per exemple, l’obstinació terapèutica, tot i procurant mantenir el màxim confort i afavorir una mort tranquil·la.

Després del torn de precs i preguntes, es va anunciar la propera conferència del cicle, que es celebrarà el dijous 25 d’octubre i que portarà per títol: La sida i altres malalties de transmissió sexual: prevenció, tractament i evolució, a càrrec del Dr. Josep M. Gatell, Cap del servei de Malalties Infeccioses.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.