Categories

Entrada publicada a:

divendres, 13 de juliol de 2012

L’endocarditis en marcapassos obliga a explantar tot el sistema

Dr. Josep Maria Miró

La revista The Journal of the American Medical Association (JAMA) va publicar dos treballs on es demostra que, per millorar el pronòstic en les infeccions relacionades amb els dispositius d’electroestimulació cardíaca, cal explantar tot el sistema infectat. Els estudis es van realitzar amb dades de més de 4.000 episodis consecutius d’endocarditis infecciosa en el marc de la International Collaboration on Endocarditis (ICE). El Dr. Josep Maria Miró, investigador de l’IDIBAPS – Hospital Clínic, forma part del seu comitè de coordinació i apareix com a signant en tots dos articles.

El consorci ICE es va crear l’any 2000 i agrupa 60 centres hospitalaris dels cinc continents. Entre 2000 i 2006 el consorci va recollir els més de 4.000 episodis que s’han traduït en nombroses publicacions sobre epidemiologia, clínica i pronòstic d’aquesta greu malaltia infecciosa. Els nous treballs detallen com ha de ser el maneig de la insuficiència cardíaca i quan es beneficien aquests pacients de la cirurgia cardíaca motivada per la fallada cardíaca valvular que origina l’endocarditis infecciosa.

El primer article a JAMA precisa el moment d’inici del tractament quirúrgic en aquests pacients. El segon demostra que, si no es pot explantar el sistema, es produeix una major mortalitat a l’any. Segons els resultats, en el maneig de la insuficiència cardíaca és evident que la cirurgia cardíaca de recanvi valvular és obligatòria per reduir la mortalitat en els pacients amb fallida cardíaca, mentre que no és beneficiosa en aquells que no la tenen. El consorci continua investigant, especialment en aspectes microbiològics i ecocardiogràfics.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.