dilluns, 11 de juny de 2012

L’abordatge multidisciplinar de la malaltia inflamatòria intestinal és clau perquè el pacient rebi una atenció personalitzada i de qualitat

Reunió ACCU

Pacients de l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i especialistes de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) de l’Hospital Clínic de Barcelona s’han reunit a Barcelona amb l’objectiu d’unir esforços i avançar junts cap a la medicina personalitzada, amb el suport de la Federació Europea d’Associacions de Crohn i Colitis Ulcerosa (EFCCA) i Abbott. Un dels principals objectius marcats en la trobada ha estat el de recalcar la importància de la comunicació entre metge i pacient per a un millor abordatge de la malaltia inflamatòria intestinal.

Professionals sanitaris de l’Hospital Clínic han abordat els avenços sobre la patologia des de diferents àrees temàtiques, com ara: l’atenció mèdica en una Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal i els avantatges del coneixement multidisciplinari, les causes de la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa o les noves tècniques de diagnòstic (ressonància o colonoscòpia) i els avenços terapèutics; altres temes d’interès tractats durant la trobada s’han basat en la teràpia amb cèl·lules mare, el risc de càncer en la Malaltia Inflamatòria Intestinal i la prevenció dels efectes adversos (principalment el risc de patir infeccions), entre d’altres.

Avançant junts cap a la medicina personalitzada

En aquesta reunió, sota el lema “Avançant junts cap a la medicina personalitzada” que s’ha celebrat a l’Hotel Fira Palace, s’ha posat en relleu la importància de concentrar l’atenció dels pacients en unitats de Malaltia Inflamatòria Intestinal altament especialitzades, com la l’Hospital Clínic, que contribueixen de forma decisiva al coneixement i el progrés d’aquesta patologia gràcies a la participació de cadascuna de les àrees que interfereixen en aquest tipus d’unitats multidisciplinàries. Mitjançant la posada en marxa d’aquestes unitats, s’ha aconseguit una estreta col·laboració entre metges i pacients, la comunicació de la qual és indispensable i ajuda a tenir un major grau de confiança per tal d’aplicar els millors tractaments personalitzats per a un millor control de la malaltia.

Durant la seva intervenció, el doctor Julián Panés, del Servei de Gastroenterologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha explicat que, “en els últims anys, la unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) del nostre hospital ha contribuït a desenvolupar i implementar la utilització de la ressonància magnètica per avaluar l’activitat de la malaltia de Crohn i detectar precoçment possibles complicacions associades a la malaltia “. Segons el doctor, “això comporta per al pacient, no només una major comoditat en evitar la colonoscòpia, sinó també un millor diagnòstic, ja que la ressonància és superior a la colonoscòpia a l’hora de detectar les complicacions”. I, ha afegit, “per tant, hem de demostrar, primer, quina és la situació del pacient, si els símptomes corresponen o no a l’activitat de la malaltia i, a partir d’aquest moment, establir un pla de tractament personalitzat per a cada pacient “.

En la seva intervenció com a president de l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya, ACCU Catalunya, Manel Rivero ha recalcat que, “després del diagnòstic, el pacient es troba en una situació de desinformació i de desànim en la qual necessita saber i , que altres malalts diagnosticats amb anterioritat, li facilitin informació i suport, el que complementa l’ajuda dels facultatius “. Abans de finalitzar la seva xerrada, Rivero ha volgut destacar el paper fonamental de les Unitats de MII aclarint que, “els professionals que les componen estan implicats totalment en l’estudi i tractament de les MII i nosaltres, com a pacients, sabem que podem anar-hi en qualsevol moment “. Les seves últimes paraules s’han centrat en que, “la majoria d’hospitals del nostre país no disposen dels equips especialitzats, i aquest és el nostre gran objectiu: crear i potenciar les unitats d’atenció al pacient de MII”.

La necessitat d’un tractament multidisciplinari de la MII

En relació a la ponència sobre l’atenció mèdica en una Unitat de MII a través de l’abordatge multidisciplinari, el doctor Panés assegura que, “l’abordatge de la MII, tant de la malaltia de Crohn com de la colitis ulcerosa, fa necessària la contribució i la col · laboració entre diferents àrees de coneixement “. El gastroenteròleg només representa una part, però l’acompanyen amb igual importància l’endoscopista, el radiòleg que elabora un mapa exacte de la situació de les lesions i de les complicacions i el patòleg que examina les biòpsies. Per tant, conclou el doctor, “únicament a través de la combinació de les diferents àrees de coneixement, podem oferir als nostres pacients una atenció clínica d’excel · lència, garantir una atenció personalitzada i molt qualificada així com assistència de qualitat”.

“Es calcula que, a Catalunya, som uns 12.500 pacients amb Malaltia Inflamatòria Intestinal” afirma Rivero, i explica que, “per això, necessitem que els diagnòstics siguin més precisos i que no es passi al pacient pels diferents departaments mèdics per evitar el retard en el diagnòstic en detriment de la nostra qualitat de vida “.
Sobre la Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII).

La Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) engloba un conjunt de malalties inflamatòries, malaltia de Crohn, Colitis Ulcerosa i Colitis Indeterminada, que són autoimmunes i cròniques. Aquestes malalties provoquen lesions en el tracte intestinal del pacient de forma crònica. La MII està causada pel sistema immunitari que ataca les cèl · lules del propi organisme. El sistema immunitari es converteix en l’agressor i ataca òrgans del cos en comptes de protegir-lo, afectant a l’intestí.

Les MII afecten més de 2,2 milions de persones a Europa. A Espanya, són diagnosticats uns 2.000 nous casos a l’any; més de 15 de cada 100.000 espanyols pateixen malaltia de Crohn i més de 10 de cada 100.000 pateixen Colitis Ulcerosa.

Les MII ocasionen, a més dels efectes gastrointestinals, una percepció molt baixa de la qualitat de vida dels pacients, per la seva gran impacte físic i psicològic.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.