Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 25 de juny de 2012

Investigadors de l’IDIBAPS encapçalen recerques destacades per l´American Academy of Neurology

Sara Llufriu i Marteen Titulaer a l'IDIBAPS

En les reunions anuals de l’American Academy of Neurology (AAN) s’organitzan sessions plenàries per debatre aspectes crítics de la pràctica clínica. Les temàtiques inclouen nous desenvolupaments terapèutics, recerca translacional amb implicacions clíniques o innovacions tècniques rellevants. A finals d’abril es va celebrar a New Orleans, en el marc del 64th Annual Meeting de l’AAN, una d’aquestes sessions amb una important participació de l’IDIBAPS. Entre mes de 3000 abstracts, quatre foren seleccions per la sessió plenària; dos d´aquests quatre eran d´investigadors del IDIBAPS. Davant d’una audiència de milers de neuròlegs van presentar la seva recerca la Dra. Sara Llufriu, investigadora IDIBAPS que va fer una estada a la University of California San Francisco (UCSF) gràcies a un contracte Río Hortega de l’Instituto Salud Carlos III i que forma part de l’equip Neuroimmunologia clínica i experimental de l’IDIBAPS- Hospital Clínic, on col·labora amb els doctors Albert Saiz i Francesc Graus, i el Dr. Maarten Titulaer, investigador d‘Holanda, que formava part del equip del Dr. Josep Dalmau a la University of Pensilvania, i que s’ha incorporat recentment a l’IDIBAPS en el marc de l’equip que el Dr. Dalmau te a Barcelona.

La recerca encapçalada per la Dra. Sara Llufriu proposa tres marcadors de la progressió de la malaltia que es poden analitzar per tècniques avançades de Ressonància Magnètica com l’espectroscòpia i la relaxometria. En la recerca, dirigida pel Dr. Daniel Pelletier de l’Advanced Imaging in Multiple Sclerosis Laboratory a la UCSF, hi van participar 322 individus, la majoria dels quals eren pacients amb Esclerosi Múltiple. Els resultats demostren que la pèrdua neuro-axonal i l’astrogliosi són clau en el desenvolupament de la discapacitat i proposen un nou biomarcador capaç de predir l’evolució dels pacients a través d’aquestes tècniques d’imatge mèdica. Es tracta doncs d’una eina no invasiva que pot ajudar a optimitzar la presa de decisions sobre el tractament a seguir i millorar-ne la relació risc/benefici.

D’altra banda, la recerca presentada pel Dr. Maarten Titulaer analitza les característiques clíniques, el tractament i el seguiment de 500 casos d’encefalitis causada per anticossos contra el receptor de glutamat NMDA. Aquesta encefalitis, descoberta a l’any 2007 pel Dr. Josep Dalmau a la Universitat de Pensilvania, ha passat en pocs anys a ser la forma d’encefalitis causada per anticossos més comuna i més ben caracteritzada. Es tracta d’un procés que ha impactat molt a les especialitats de neurología, psiquiatría y pediatría entre altres, perque la presentació sol ser un quadre de psicosi tot seguit de símptomes neurològics que es desenvolupen amb un quadre clínic altament característic. Les conclusions indiquen que es tracta d’una forma d’encefalitis severa però tractable que es manifesta predominantment en individus joves. El tractament obté millors resultats si és prematur i, en cas que falli la immunoteràpia inicial, el tractament de segona línia acostuma a resultar efectiu. Fins al 80% dels pacients poden assolir una recuperació completa o gairebé completa, tot i que la recuperació pot trigar més de 24 mesos.

Aquestes dues recerques, encapçalades per investigadors de l’IDIBAPS formats en part als Estats Units, són una bona mostra del lideratge d’aquest centre en neurociències. Les sessions plenàries són un reconeixement que, de la mà de l’American Academy of Neurology, se suma a una llarga llista d’èxits dels equips de l’Àrea 4 de l’IDIBAPS en general i de l’equip IDIBAPS Neuroimmunologia clínica i experimental en particular.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.