Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 23 de maig de 2012

La Unitat d’Arítmies Pediàtriques Hospital de Sant Joan de Déu–Hospital Clínic arriba a les 1000 ablacions

Unitat Aritmies HSJD-HCB

La Unitat Integrada d’Arítmies Pediàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu-Hospital Clínic  ha practicat ablacions cardíaques per radiofreqüència a un miler de pacients pediàtrics, i s’ha convertit en una Unitat de referència de l’especialitat, la primera a l’Estat Espanyol i una de les cinc primeres a nivell mundial. Actualment està coordinada pels doctors Josep Brugada, director mèdic de l’Hospital Clínic, i Georgia Sarquella, del servei de Cardiologia de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Un 1% de la població infantil pateix arítmies, un trastorn del ritme del cor que fa que bategui massa lent (bradicàrdies) o massa ràpid (taquicàrdies), malgrat no totes necessiten tractament. Aquesta disfunció és deguda a un “curt-circuit” que es produeix en el sistema elèctric que fa bategar el cor. Si no es tracten, les arítmies poden portar a la fallada cardíaca i fins i tot a la mort. Per tractar-les existeixen tractaments farmacològics -que l’infant ha de seguir durant tota la vida- i quirúrgics, com és l’ablació cardíaca.

Dels mil pacients pediàtrics operats entre 1998 i 2011 per la Unitat, una trentena eren nounats, el més petit pesava 1,5 quilograms en el moment de la intervenció i cinc no superaven els 2,5 quilograms quan se’ls va practicar l’ablació. L’edat mitjana dels infants que són sotmesos a una ablació és d’11 anys i el 54% són nenes. L’evolució del nombre de casos tractats per l’equip de l’Hospital Sant Joan de Déu-Hospital Clínic es mostra en la taula següent:

Taula_Unitat aritmes pediatriques HSJD-HCB

En què consisteix una ablació per radiofreqüència?

L’ablació cardíaca consisteix a introduir per l’engonal de l’infant un catèter i fer-lo arribar a traves de l’artèria al cor per, un cop allà, cremar la via accessòria o “cable” que genera el curt-circuit. Aquest tractament elimina l’arítmia i fa que l’infant es curi totalment i pugui portar una vida absolutament normal. Es tracta d’una tècnica que requereix d’una gran precisió, sobretot en els casos dels infants que pesen menys de 15 quilos i que representen un 16% dels pacients que són sotmesos a aquesta tècnica a l’Hospital Sant Joan de Déu..

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.