dimecres, 11 de abril de 2012

Vèncer el dolor, tema de la tercera sessió 2012 de Fòrum Salut Clínic

forum salut clinic

L’Associació Internacional per al Tractament del Dolor-IASP- defineix dolor com “experiència sensorial i emocional desagradable, associada amb una lesió real o potencial, o que es descriu com ocasionada per la lesió esmentada”. El dolor és el símptoma més freqüent en les consultes mèdiques i també un dels pitjors tractats; és un patiment innecessari que en la majoria dels casos es pot prevenir, controlar i pal·liar. Del dolor, del seu tractament i de com es pot reduir s’en va parlar abastament a la conferència Podem vèncer el dolor? a càrrec de la Dra. Carme Busquets, especialista del servei d’Anestesia i Clínica del Dolor de l’Hospital Clinic de Barcelona, dins el cicle de conferències divulgatives Forum Salut Clínic.

Dra. Carme BusquetsAvui dia disposem de fàrmacs, tècniques, coneixement i personal especialitzat en aliviar el dolor gràcies als esforços, els avançaments i la dedicació que s’han portat a terme en aquest camp en les últimes decades, però encara estem lluny d’aconseguir pal·liar-lo. Aquesta dificultat ve donada pel fet que el dolor és una experiència personal de cada un, que ve determinada per les característiques del moment i les experiències viscudes, així com un el conjunt d’elements que envolten el procés dolorós. Les malalties cròniques, les situacions de terminalitat i alguns processos diagnòstics i terapèutics produeixen en moltes ocasions un important patiment físic i/o psíquic que es podria evitar o pal·liar.

Estudis fets al nostre entorn mostren que el dolor, tant sigui agut com crònic, és un motiu important de demanda assistencial i, en molts casos, és tractat de forma insuficient. L’interès pel dolor es deu, segons va comentar la Dra. Busquets, a diversos factors:

 • És la causa més freqüent d’incapacitat, especialment el crònic. Això representa un important problema sanitari, social i econòmic per les repercusions en la salut i el malestar i el patiment que produeix al pacient, l’enorme despesa sanitària que comporta i la pèrdua laboral que produeix.
 • Augment de l’esperança de vida i el creixement del nombre de persones majors de 60 anys. Aquesta explosió demogràfica afavoreix la presència de quadres dolorosos crònics de tipus degeneratius. Més del 80% de les persones majors de 55 anys tenen evidència radiològica d’osteoartrosi i un 50% patirà dolor osteoarticular.
 • Gran demanda d’atenció sanitària.
 • El tractament del dolor redueix les càrregues econòmiques derivades de les discapacitats provocades per les lesions físiques.
 • El tractament del dolor disminueix el patiment i les seves repercusions psicològiques.

Controlar el dolor és una prioritat social i sanitària i un signe d’eficiència, de bona pràctica clínica i de qualitat.

Després del torn de precs i pregutnes per part del públic assistent a la sala es va presentar la propera conferència del cicle Fòrum Salut Clínic del dijous 26 d’abril i que, amb el títol Dieta Mediterrània: mite o realitat, anirà a càrrec del Dr. Ramon Estruch, especialista del Servicio de Medicina Interna del Hospital Clínic de Barcelona.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.