Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 4 de abril de 2012

Tractament ambulatori per la malaltia de Dupuytren

Dupuytren

Un nou medicament injectat de forma ambulatòria podria evitar el pas per quiròfan als pacients amb la malaltia de Dupuytren, un problema que pateix entre el 3 i el 4% de la població espanyola -més homes que dones-, i que pot condicionar la qualitat de vida de qui la pateix. L’Hospital Clínic de Barcelona, a través del Dr. Joaquim Forés, especialista en cirurgia i traumatologia, coordina un assaig clínic en fase IV (un cop s’ha comercialitzat el producte) d’un medicament injectable compost per col·lagenases, l’enzim capaç de trencar les cordes de col·lagen acumulat en les palmes i articulacions de les mans, i que provoquen la retracció dels dits típiques del Dupuytren. Un total de sis centres espanyols participen a l’estudi que lidera el Clínic, on actualment es tracten uns 25-30 pacients a l’any amb aquest nou sistema.

El tractament amb col·lagenasa és viable només per a aquells pacients amb retracció dels dits de més de 20º i corda de col·lagen palpable. La resta de la població diagnosticada té poca penetració de la malaltia, és a dir, presenten nòduls o cordes de col·lagen que no alteren la funció de la mà.

La malaltia de Dupuytren es caracteritza per l’aparició de nòduls en els palmells de les mans que poden derivar en la formació de cordes. L’extensió progressiva d’aquestes cordes fins als dits pot arribar a provocar la contractura dels dits. Fins ara per tractar la malaltia es recorria a la cirurgia amb anestèsia local, però ara el pacient només s’ha de sotmetre a una injecció localitzada en les cordes de col·lagen i recuperar la normalitat en només 24 hores.

Encara que la transmissió hereditària suposi la primera causa de la malaltia, el tabac, la diabetis, l’alcohol o l’epilèpsia podrien agreujar el seu desenvolupament. Aquesta patologia sol aparèixer al voltant dels quaranta anys i la seva incidència és major en homes que en dones. L’impacte sobre la qualitat de vida dels pacients pot ser motiu d’incapacitat laboral i en els casos més greus, els pacients poden arribar a perdre el dit.

Segons els especialistes, el 34% dels afectats té problemes per posar-se les sabates i el 29% troba dificultats a l’hora de pentinar-se, rentar-se o maquillar-se. “Aquests impediments també es traslladen a l’àmbit laboral, en accions tan habituals actualment com escriure a l’ordinador, o en treballs que comportin manipular objectes o portar una safata“, apunta Fores.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.