dilluns, 30 de abril de 2012

La dieta mediterrània, tractada en la quarta conferència del cicle Forum Salut Clínic

conferencia forum salut clinic

El passat dijous 26 d’abril el Dr. Emili Ros, cap de l’equip IDIBAPS d’Hipertensió, lípids i risc cardiovascular i cap de la Unitat de Lípids, i la Sra. Anna Pérez-Heras dietista-nutricionista del servei de d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic, van oferir, amb gran assistència de públic, la quarta conferència del cicle 2012 del Fòrum Salut Clínic que estava dedicada en aquesta ocasió a la dieta mediterrània, dels mites que hi ha al voltant d’aquest important tema i de quina és la seva realitat. Als assistens s’els va facilitar un díptic informatiu a l’entrada a la sala, així com un qüestionari sobre el compliment de la dieta mediterrània que es podia entregar a l’acabament de l’acte.

Se sap que als països riberencs de la mar Mediterrània hi ha hagut tradicionalment una baixa freqüència de malalties del cor i de diversos tipus de càncer, així com baix nombre de morts per aquestes causes i una llarga esperança de vida; és a dir, es gaudeix d’una salut envejable. Es creu que en l’origen d’aquestes bones dades es troben, entre altres factors, els hàbits alimentaris tradicionals de la població que viu al voltant del Mare Nostrum. Això ha fet que el concepte anomenat “dieta mediterrània” estigui al punt de mira de nutricionistes i metges a tot el món, a més d’agricultors, mitjans de comunicació i amplis segments de la població en general.

Emili Ros i Anna Perez-HervasSegons els conferenciants, tres són els aliments que es consideren emblemàtics de la cultura culinària mediterrània: l’oli d’oliva, els cereals -com el blat- i el vi. A nivell nutricional, però, destaquen també altres aliments com la fruita fresca, les verdures i les hortalisses, el fruit sec, l’arròs, altres cereals i els llegums. En quant als hàbits alimentaris, destaca el consum de peix en comparació amb les carns i el consum de petites quantitats de productes lactis. Aquests aliments es preparen o amaneixen amb oli d’oliva, i en la majoria dels casos es condimenten amb all, julivert, herbes aromàtiques i espècies. Sovint, a més, aquests aliments s’acompanyen de quantitats moderades de vi.

Altres elements que es poden anomenar com complementaris de la dieta mediterrània contribueixen igualment als seus efectes beneficiosos per a la salut: els plats solen ser atractius i saborosos, s’elaboren sense presses, es comparteixen amb amics i familiars a taula seguits de llargues sobretaules que alleugen l’estrès quotidià. I, si bé cada vegada amb menys freqüència, l’oportunitat de fer una bona migdiada.

A l’acabar l’exposició es va fer un torn de precs i preguntes, desprès del qual es va presentar la propera conferència del cicle Fòrum Salut Clínic, que anirà a càrrec del Dr. Joaquim Fernández-Solà , de l’Institut Clínic de Medicina Interna i Dermatologia, que estarà dedicada a la fatiga crònica, amb el títol “Doctor, estic cansat: una aproximació a la fatiga crònica”.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.