dijous, 26 de abril de 2012

Entra en funcionament la nova àrea de la UCI Quirúrgica

UCI Quirúrgica - vista general

El passat 21 d’abril es va inaugurar el que serà la nova àrea pertanyent a la Unitat de Cures Intensives Quirúrgiques -UCI Quirúrgica-, que acollirà els pacients de les Unitats de Reanimació Post Anestèsia (URPA) i de Reanimació (REA) de forma temporal, fins el proper mes d’octubre, per causa de les obres que s’estan duent a terme. Aquesta nova àrea, ubicada al pavelló 4 del tercer pis de l’hospital, ha estat objecte d’una profunda i total remodelació, tant dels espais com de les instal·lacions, tot dins la línia d’actualització de la zona quirúrgica dels pavellons 4 i 6  marcada en el projecte que coordina la Direcció d’Infraestructures.

UCI Quirúrgica - control infermeriaEntre les característiques principals de la nova obra cal esmentar la sensació d’amplitud que ofereix l’espai, així com la il·luminació natural disponible en quasi tots els boxes, gràcies a la presència de finestres que donen a l’exterior, cada una d’elles amb doble cortina -per anul·lar o tamisar la llum- en color blanc o morat, d’acord amb el color dels paraments verticals de les parets. El conjunt -boxes i zona de control d’infermeria- resulta d’una gran diafanitat i claredat, potenciades per una generosa utilització del vidre amb presència de grans cortines venecianes d’alumini, de maneig automàtic, que cobreixen les  finestres entre boxes i el vidre que separa aquests del passadís. Amb això s’afavoreix a la vegada la intimitat dels pacients i el control infermer, mentre es manté la  sensació d’amplitud de tota l’àrea. La combinació dels colors blanc i blau, amb tocs morat/violeta, proporcionen un ambient a la vegada net i sedant.

UCI Quirúrgica - detall boxTambé és de destacar la presència de llums graduables tipus LED al sostre de tots els boxes, que pot manipular-se de forma manual o automàtica i que presenta la particularitat de seguir el cicle circadià -llum més groga pel matí i el vespre, més blavosa al migdia- per ajudar als pacients a mantenir el cicle nit-vigília i a no alterar el seu cicle de son.  Igualment, s’ha disposat un llum horitzontal a nivell del terra en cada box, el qual, al restar situat sota el llit, ofereix una visibilitat suficient a l’equip assistencial sense necessitat de molestar el pacient, especialment de nit. Tots els boxes disposen, a més, de braços dobles articulats suspesos del sostre per evitar tot contacte amb el terra i els cablejats; pica rentamans de material polifenòlic continu, fabricada en una peça i amb totes les juntures rodones per facilitar la desinfecció i neteja, connexió de diàlisi i trucada amb llum d’avís. Així mateix, la majoría dels boxes estan ja preparats per a la  instal·lació de grues que facilitaran la mobilitat dels pacients que per les seves característiques ho requereixin.

UCI Quirúrgica - rentamansPer mantenir al màxim la desinfecció de tota l’àrea, l’entrada a la Unitat la conforma una porta de vidre que s’obra de forma automàtica, i a l’interior s’ha instal·lat un sistema d’aire amb filtratge ‘absolut HEPA’, propi de sales netes, que consta de 4 etapes de filtratge de les diferents mides de  partícules. L’aire, que prové 100% de l’exterior i es renova constantment sense ser recirculat, manté la sala a pressió positiva, impedint que penetri l’aire extern sense filtrar i que es barregi l’aire dels diferents boxes dels pacients.  Igualment, per al mobiliari s’ha utilitzat un laminat de material de resines fenòliques  de gran resistència, que no es veu afectat per la humitat, no es podreix i té un component fungicida. Una altra mesura que reforça l’aïllament i desinfecció d’aquesta sala és l’habilitació del local tècnic i àrea de residus a l’exterior de la Unitat. Al local tècnic es concentren els quadres elèctrics, les connexions dels grups electrògens, els vigilants d’aïllament eléctric (alarmes) i un SAI que garanteix l’enllumenat dels boxes i el servei informàtic vital assistencial en cas d’interrupcions de línia. Compta també amb una alarma de seguretat que està fixada a 25 graus de temperatura.

UCI Quirurgica - detall arquitectònic i sistema d'oberturaPer últim, cal esmentar el detall arquitectònic que es troba a l’entrada i que, redescobert gràcies a les obres, s’ha restaurat i conservat per què pugui ser observat per  qualsevol visitant: es tracta d’un fragment del zòcal original de l’edifici, d’estuc planxat i amb sanefa pintada, que correspon al què antigament era el primer pis de l’hospital.

Comparteix aquesta entrada

  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • LinkedIn
  • Technorati
  • TwitThis
  • Meneame
  • StumbleUpon

Els comentaris estan tancats.