Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 19 de març de 2012

L’equip d’Oncologia Hepàtica revisa per a la revista The Lancet el tractament del carcinoma hepatocel·lular

Dr. Alejandro Forner i Dr. Jordi Bruix, primer i darrer sigannats del Seminar a The Lancet

El carcinoma hepatocel·lular és el sisè càncer més freqüent i la tercera causa de mort relacionada amb càncer. L’equip de l’Hospital Clínic de Barcelona – IDIBAPS, dirigit pel Dr. Jordi Bruix, és un referent internacional per al diagnòstic i tractament d’aquesta malaltia. De fet, la classificació que estratifica els pacients segons el seu estat i els vincula amb una indicació de tractament rep el nom de Barcelona Clínic Liver Cancer (BCLC). The Lancet va publicar recentment un Seminari per revisar les últimes tendències en el maneig de carcinoma hepatocel·lular. Els autors de l’article són, seguint l’ordre en què apareixen, el Dr. Alejandro Forner, el Dr. Josep M. Llovet i el Dr. Jordi Bruix, tots ells membres de l’equip d’Oncologia hepàtica de l’IDIBAPS – Hospital Clínic. Al mateix temps, el  Dr. Jordi Bruix va ser el senior author de les recentment publicades Saudi Guidelines for the Diagnosi and Management of Hepatocellular Carcinoma. Això recolza el lideratge del grup a l’àmbit internacional amb responsabilitat directe en la preparació de documents de pràctica clínica a Europa i Estats Units.

D’acord amb el Seminari publicat a The Lancet, els pacients amb cirrosi tenen un major risc de desenvolupar aquesta malaltia maligna, i es recomana realitzar-los una ecografia cada 6 mesos. La vigilància amb ecografia permet el diagnòstic en etapes primerenques, quan el tumor pot ser curable per resecció, trasplantament hepàtic o ablació, i pot assolir-se una supervivència a 5 anys superior al 50%. Els pacients amb petits tumors solitaris i una funció hepàtica molt ben conservada són els millors candidats per a la resecció quirúrgica. El trasplantament hepàtic és més beneficiós en individus que no són bons candidats per a la resecció, especialment aquells que compleixen els criteris de Milà (tumor = 5 cm i fins a tres nòduls = 3 cm). L’escassetat de donants limita en gran mesura l’aplicabilitat d’aquesta estratègia.

L’ablació percutània és el tractament més utilitzat, però la seva eficàcia es veu limitada per la grandària del tumor i la seva localització. En pacients asimptomàtics amb malaltia multifocal, sense invasió vascular o disseminació extrahepàtica, la quimioembolització pot proporcionar beneficis en termes de supervivència. Els resultats dels assaigs aleatoris amb sorafenib, dirigits per l’equip de l’IDIBAPS – Hospital Clínic, han demostrat beneficis en la supervivència de pacients amb carcinoma hepatocel·lular avançat, suggerint que les teràpies moleculars dirigides podrien ser eficaces en aquest tipus de càncer quimioresistent. La investigació segueix activa per aprofundir en la patogènesi i el tractament del carcinoma hepatocel·lular.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.