Categories

Entrada publicada a:

dijous, 1 de desembre de 2011

La profilaxi post-exposició podria reduir el risc de transmetre del VIH després d’un contacte de risc

1 de desembre de 2011 al Clínic

L’aparició de nous portadors del VIH no s’atura malgrat els grans esforços esmerçats en la seva prevenció. Entre els anys 2001 i 2010 la taxa de noves infeccions segueix sent alta i estable: al voltant de 700 casos per any a Catalunya, 300 d’ells diagnosticats a l’Hospital Clínic de Barcelona, i fins a 2,7 milions a tot el món. El descens en la taxa anual respecte al 2001 és del 15%, una xifra significativa però insuficient. Per això cal implementar noves eines que permetin combatre les noves infeccions.

L’aplicació innovadora de les teràpies existents pot ajudar a controlar l’avenç del VIH. Ala comunitat científica opina que administrar una pauta curta d’antiretrovirals després d’un contacte de risc (profilaxi post-exposició) podria reduir les probabilitats de contagi. Aquesta hipòtesi es veu reforçada per un assaig clínic publicat a Antiviral Therapy amb 255 pacients dels hospitals Clínic, del Mar, Universitari de Tarragona Joan XXIII, Sant Pau, Germans Trias i Pujols i Mútua de Terrassa. El Dr. Vicens Díaz-Brito n’és el primer signant i els Drs. Josep Maria Gatell i Felipe García els darrers signants, tots ells de l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Cap dels pacients que van rebre el tractament preventiu va acabar contraient el VIH, quan la mitjana de transmissió se situa per sobre de l’1% després d’un contacte de risc. En cap cas aquesta estratègia pot considerar-se una protecció davant la infecció, però és una última barrera de seguretat quan totes les altres existents hagin fallat. Cada any més de 400 persones reben la profilaxi post-exposició a l’Hospital Clínic de Barcelona després de relacions sexuals, habitualment esporàdiques, en què s’ha produït algun accident en l’aplicació de mesures de prevenció o aquestes han estat insuficients. Es tracta d’una opció farmacèutica poc coneguda per les persones interessades i per la comunitat mèdica.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.