Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 14 de desembre de 2011

Investigadors catalans participen en el disseny d’una nova pauta per tractar la infecció latent tuberculosa

El Dr. Josep Maria Miró i el Dr. Joan A. Caylà
La càrrega d’infecció tuberculosa latent (ITL) en la població mundial és immensa, estimant-se que fins a un terç de la població mundial està infectada per Mycobacterium tuberculosi. Aquestes persones tenen el bacteri en el seu cos, però no estan malalts, no tenen símptomes i no poden transmetre la infecció a d’altres. No obstant això, si no es tracten, es calcula que la probabilitat de desenvolupar tuberculosi (TB) és de l’ordre del 5-10% al llarg de la seva vida, passant, en cas d’emmalaltir, a ser font d’infecció per altres pacients. Cada any uns nou milions de persones acaben emmalaltint de tuberculosi al món. Per això, per combatre eficientment la pandèmia de TB, una de les claus és tractar els casos amb ITL que tenen alt risc de desenvolupar tuberculosi.

Un ampli assaig clínic amb més de 8.000 pacients i 10 anys de durada ha trobat que 12 dosis d’isoniazida en combinació amb rifapentina un cop per setmana en tractament directament observat (TDO), és tan efectiu per prevenir la TB en persones amb ITL com la pauta clàssica d’isoniazida diària autoadministrada durant 9 mesos. Aquest avanç és considerat com un dels més importants per al tractament de la ITL des dels anys 60. Aquest avanç escurçarà el tractament administrat diàriament durant 9 mesos a un tractament pres una vegada a la setmana durant 3 mesos.

Així doncs, els pacients amb ITL disposaran d’una nova pauta que reduirà significativament el nombre de dosis, retallarà la durada del tractament i millorarà les taxes de compliment i per tant els èxits de la teràpia. El treball acaba de ser publicat al New England Journal of Medicine, una de les revistes mèdiques internacionals més rellevants. En l’estudi ha participat la Unitat d’Investigació en Tuberculosi de Barcelona (UiTB) conjuntament amb centres d’Estats Units, Canadà i Brasil, integrats en un consorci d’assaigs clínics en Tuberculosi, el TBTC (Tuberculosi Trials Consortium) dels Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nord-americans.

A partir d’aquest nou descobriment, els CDC acaben de llançar una nova recomanació dirigida als diferents proveïdors sanitaris i estaments de salut pública per implementar el seu ús com més aviat als Estats Units. El Dr Kenneth Castro, Director de la Divisió d’eliminació de la TB dels CDC ha manifestat: “Aconseguir l’objectiu dels CDC d’eliminar la TB en els Estats Units significa no només tractar els casos que ja tenen TB, sinó tractar adequadament la gent amb ITL que té un alt risc de desenvolupar TB i potencialment transmetre-la a altres “.

Escollir entre aquest nou règim o una pauta clàssica de tractament de la ITL dependrà de diversos factors com: la factibilitat del propi sistema de salut a poder administrar la pauta en TDO (tractament directament observat), recursos per a obtenció del medicament, seguiment dels pacients , expectatives de finalització del tractament o preferències del pacient i el metge. No obstant això, A Europa, la indicació de la rifapentina per al tractament de la ITL encara no ha estat aprovada per l’Agència Europea del Medicament, de manera que els pacients a Espanya no podran beneficiar-se encara d’aquesta nova pauta.

Aquest règim de 12 dosis durant 3 mesos simplificarà el tractament per requerir menor nombre de dosis però no reemplaçarà a cap de les opcions que ja existeixen per al tractament de l’ITL. Com assenyalen els CDC, es necessiten estudis addicionals abans que aquest nou tractament pugui recomanar a certs col·lectius de persones com nens petits, embarassades, i persones amb VIH que estan prenent la teràpia antiretroviral. Fins que no es disposi de més dades, aquestes poblacions han de ser tractades amb altres règims de tractament existents.

Una menció especial, que a cap investigador se li escapa, és per a tots els pacients que decideixen participar de manera desinteressada tant en aquest com en els diferents assaigs clínics. Sense ells, el lema de l’OMS per al dia mundial de la TB de 2012 “Que la Tuberculosi s’elimini durant la meva vida“, seria un somni inabastable.

Referències:

 • World Health Organization. Global Tuberculosis Control 2011
 • Sterling TR, Villarino ME, Borisov AS et al. Three days of onze-weekly rifapentine and isoniazida for M.tuberculosis infection. N Eng J Med 2011; 365: 2155-66
 • MMWR. Recommendations for use an isoniazida-Rifapentine règim with direct observation to treat latent Mycobacterium tuberculosi infection. MMWR 2011; 60: 1650-1653.

Centres participants de la UiTB:

 • Hospital Clínic – IDIBAPS, Universitat de Barcelona, Barcelona
 • Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona
 • Hospital Universitari Vall d’Hebron, Barcelona
 • Hospital del Mar, Barcelona
 • Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospitalet de Llobregat
 • Hospital Universitari Mútua de Terrassa, Terrassa
 • Centre de Prevenció i Control de la Tuberculosi Drassanes, Barcelona

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.