Categories

Entrada publicada a:

divendres, 23 de desembre de 2011

Una gestió molt rigorosa de les infeccions perifèriques podria ser beneficiosa en Esclerosi Múltiple

The team on MS led by Dr. Pablo Villoslada. Source: Diario Médico
Les infeccions activen el sistema immunològic, encarregat de combatre-les. D’altra banda, existeixen evidències de què el sistema immunològic innat està involucrat en l’aparició de les lesions neurològiques típiques de l’Esclerosi Múltiple. Per això investigadors de l’Institut D’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), juntament amb investigadors de la Universitat de Southampton (Clinical Neurosciences Unit and CNS Inflammation group), han investigat en un model experimental de rates si les infeccions perifèriques poden empitjorar el pronòstic d’aquesta malaltia. La primera signant de l’estudi publicat a Annals of Neurology és la Dra. Beatriz Moreno, del grup IDIBAPS Patogenètica i noves teràpies en Esclerosi Múltiple.

Els experiments es van realitzar amb més de 200 rates de laboratori a les que es va provocar una situació similar a l’Esclerosi Múltiple injectant-los una emulsió que conté proteïna mielínica bàsica. Així el sistema immunològic s’activa per neutralitzar aquesta proteïna que s’ha introduït al torrent sanguini i en conseqüència ataca també la proteïna pròpia de les seves neurones generant un brot amb símptomes neurològics. Després d’aquest brot clínic els animals es recuperen sense problemes. Posteriorment a alguns d’aquests animals els van provocar una situació similar a una infecció injectant-los un lipopolisacàrid, una molècula pròpia de la membrana de determinats bacteris. Per veure l’efecte que havia tingut la infecció sobre el teixit neurològic es va analitzar la medul·la espinal i el cervell dels animals.

Les rates que havien estat exposades a la infecció després del brot d’Esclerosi Múltiple presentaven un empitjorament significatiu del dany neuronal. Aquest estudi no permet concloure que les infeccions perifèriques provoquin brots relacionats amb l’Esclerosi Múltiple tal i com hipotetitzen alguns investigadors. El que sí permet afirmar és que les infeccions empitjoren les lesions en el sistema nervioso central com a conseqüència de l’activació del sistema immunològic innat. En malalties com l’Alzheimer també s’hi han observat efectes similars. Així doncs, tot i que cal realitzar noves investigacions, gestionar de manera molt rigorosa tot tipus d’infeccions en pacients d’Esclerosi Múltiple podria ajudar a minimitzar l’evolució del dany neurològic.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.