Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 13 de desembre de 2011

El Biobanc HCB-IDIBAPS obre una nova àrea de ADN antic

Biobanc IDIBAPS Hospital ClínicAl setembre el Biobanc de l’Hospital Clínic – IDIBAPS va ampliar la seva plataforma amb l’entrada en funcionament d’una quarta àrea, el Banc d’ADN antic. L’ADN antic (ADNa) és un àmbit d’investigació que va néixer a mitjans dels anys 80 i des de llavors ha estat un camp en contínua expansió gràcies a la millora de les tècniques de biologia molecular. Des del punt de vista de l’antropologia biològica, l’estudi d’ADNa ha permès establir l’origen, estructura i evolució de les poblacions humanes. El camp de la paleogenètica, però, també pot ser útil per detectar malalties genètiques i així inferir el seu origen i prevalença.

No obstant, l’obtenció d’ADN és un punt important ja que la possibilitat de recuperació d’ADN d’alta qualitat assegura l’èxit dels procediments posteriors i, conseqüentment, millors anàlisis. L’ADNa es caracteritza per presentar-se en baix número de còpies, fragmentat i degradat, la qual cosa el fa susceptible de ser contaminat per ADN modern, per això s’han de seguir estrictes precaucions i controls.

Biobanc IDIBAPS Hospital ClínicEl nou laboratori d’ADNa és situat a la planta -1 de l’Edifici CEK, consta de 30 metres quadrats i està equipat amb pressió positiva i llums ultraviolats necessaris per dur a terme aquest tipus de treball. L’àrea està destinada principalment a l’extracció d’ADN a partir de dents procedents de restes humanes antigues pertanyents a un jaciment del segle I dC situat a la ciutat de Tarragona. Això és possible gràcies al finançament obtingut en el projecte europeu de salut Medigene (7PM) i compta amb la col·laboració de CIBERDEM.

L’objectiu d’aquest projecte pioner és la creació d’una col·lecció de mostres d’ADN amb la màxima qualitat mitjançant tècniques pròpies d’ADNa seguint rigorosos procediments d’esterilitat.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.