Categories

Entrada publicada a:

dijous, 10 de novembre de 2011

Es crea la xarxa estatal per promoure la donació i trasplantament de teixits pediàtrics

Conveni creació Banc de Teixits Pediàtrics

El nombre de trasplantaments pediàtrics d’òrgans i teixits ha augmentat de forma significativa en els últims 20 anys.

Tractar determinades malalties cardíaques, oculars, tumors ossis o cremades de gravetat en nens de vegades requereix no un òrgan sinó el trasplantament de teixits molt específics (vàlvules de mida petita còrnies de donants de semblant edat, fragments d’ossos adequats o pell més fina,) que  avui es troben amb dificultat en els bancs de teixits. No hem d’obviar, que en molts casos aquests teixits tenen valor de vida. Actualment la demanda de teixit pediàtric supera la capacitat de distribució dels bancs ja que estan només el 1,5% dels donants de teixits són donants d’edat pediàtrica.

L’Hospital Clínic de Barcelona, juntament amb l’Hospital Maternoinfantil de Sant Joan de Déu i la Transplant Services Foundation, van posar en marxa el 2009 un projecte tenia com a objectiu donar resposta a una necessitat no coberta en relació als trasplantaments de teixits en aquesta població específica : identificar la necessitat de potenciar la donació, preservar aquests teixits, facilitar la seva disponibilitat i el seu ús, sense oblidar la recerca i desenvolupament permanent de noves opcions terapèutiques. Tot això ha conduït a la creació de la Xarxa de Donació i Trasplantament de Teixits Pediàtrics sustentada en tres pilars: els Bancs de Teixits, els centres hospitalaris acreditats i les autoritats sanitàries competents, aquest projecte que neix de la iniciativa de tres institucions catalanes, incorpora conseqüentment a la Organizació Catalana de Trasplantaments (OCATT) i a nivell estatal a l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). Després de la constitució d’aquests tres nodes, es preveu incorporar a les Coordinacions Autonòmiques de Trasplantaments, principals centres hospitalaris amb activitat pediàtrica, així com als Bancs de Teixits.

Tot i tractar-se d’una xarxa a nivell espanyol, s’ha convidat a incorporar-se en aquesta primera fase a Portugal amb les seves institucions en els 3 nivells descrits.

La signatura constitucional d’aquesta xarxa va tenir lloc ahir a la tarda a l’Ajuntament de Barcelona, ??coincidint amb el 20th Congress of the European Association of Tissue Banks (EATB) – 6 World Congress on Tissue Banking – 12è Congrés de l’Associació Espanyola de Bancs de Teixits (AEBT), que se celebra els dies 9, 10 i 11 de novembre a la capital catalana, i que ha estat inaugurat per Cristina Iniesta, delegada de salut de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte de signatura ha comptat amb la presència del Dr Rafael Matesanz, director de l’ONT, el Dr Pere Àngel Montserrat, Director de l’OCATT , el Dr Manel del Castillo, Director Gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, ??el Dr Josep M. Piqué, Director General de l’Hospital Clínic de Barcelona, ??el Dr Esteve Trias, director del Banc de Teixits de TSF i el Dr José Luís Pomar, Coordinador de la Xarxa. Han estat testimonis d’excepció diverses personalitats destacades del món del trasplantament a Espanya : Coordinadors de Trasplantaments de les comunitats autònomes, així com els representants dels Bancs de Teixits i dels grans hospitals pediàtrics del país.

Amb aquesta iniciativa es pretén impulsar una xarxa de treball entre els tres pilars de la Xarxa, impulsant la col·laboració més enllà de promoure la donació i disponibilitat del teixit, en l’àmbit de la recerca en el processament de teixits, en l’enginyeria tissular i en les teràpies cel·lulars en l’àmbit pediàtric. Sempre en la recerca de noves i millors solucions terapèutiques per als nens.

La xarxa comptarà amb un sistema d’Intranet, que permeti que els centres hospitalaris de tot el territori espanyol i els bancs de teixits puguin estar en contacte permanent. Aquesta xarxa té també com a objectiu l’aproximació i el contacte eficient amb altres bancs de teixits d’Europa amb els quals es crearan convenis ulteriors.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.