Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 29 de novembre de 2011

Els problemes de salut derivats dels maltractaments, tema de la novena sessió del Cicle Fòrum Salut Clínic

Un moment de la conferència

El dijous 24 de novembre, en línia amb el Dia Internacional contra la violència i el maltractament a les dones que es celebrava l’endemà, va tenir lloc la novena sessió del cicle de conferències Fòrum Salut Clínic, en aquesta ocasió a càrrec dels membres de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere Dra. Zoe Herreres, metgessa de familia del CAP Rosselló; la Dra. Lluïsa García-Esteve, metgessa del servei de Psiquiatria del Clínic; la Sra. Lluïsa Serrat, treballadora social del CAP Les Corts, i el Dr. Manuel Santiñá, metge del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic. La conferència portava per títol Maltractaments: un problema de salut amagat.

En la sessió es va parlar dels maltractaments en la parella i els problemes de salut que ocasionen en les víctimes que els pateixen, la majoria dones. Els maltractaments constitueixen una violència social que es pot donar en l’àmbit de la intimitat d’una parella o dins l’entorn familiar, però no per això deixa de ser un problema plural, la solució del qual passa per la implicació i l’esforç de tota la comunitat. No s’ha d’oblidar que les arrels dels maltractaments provenen d’uns patrons de conducta heretats de segles passats i que la societat moderna, a pesar de les dificultats, està tractant de modificar-los.

Els conferenciants de la novena sessió del Forum Salut ClínicÉs necessari rebutjar amb fermesa l’exercici de qualsevol tipus de violència, per petita que sigui o per poc important que la considerem. I també és important saber com podem ajudar a sortir d’aquesta situació a algú que l’estigui patint. S’ha de tenir ben present que, es tracti tant d’un maltractament puntual com d’un de continuat, es poden ocasionar alteracions en la salut de la víctima, amb conseqüències i seqüeles.

Els professionals de la salut poden ajudar millor quan més aviat tenen coneixement de l’existència del problema. El Circuit de Barcelona Contra la Violència vers les Dones està organitzat per a lluitar contra la violència de gènere i hi treballen plegats diferentes institucions per a garantir la seva eficàcia. L’Hospital Clínic de Barcelona, mitjançant la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere, hi està implicat i participa activament en aquest circuit.

Després del torn de preguntes i respostes, es va anunciar al públic assistent la propera conferència -i última del cicle 2011-, que tindrà lloc el 15 de desembre: Trastorns de la funció sexual, a càrrec del Dr. Camil Castelo-Branco, del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Clínic; el Dr. Eduard García-Cruz, de l’Àrea de Medicina Sexual i Salut en l’Home de l’Hospital Clínic; i Dra. Joana Guarch, psicòloga del Centre de Salut Mental d’Adults Esquerra de l’Eixample.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.