Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 9 de novembre de 2011

Es presenta al Clínic el ‘Codi Politrauma’, un nou model d’atenció al pacient politraumàtic i traumàtic greu

Presentació del Codi Politrauma

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar al Clínic el passat dilluns 7 de novembre el nou model d’atenció al pacient politraumàtic i traumàtic greu. L’acte va comptar amb la participació del director del Servei Català de la Salut, Josep M. Padrosa; del director general de l’Hospital Clínic, Josep M. Piqué; dels membres de la comissió assessora en l’atenció al pacient traumàtic greu, així com els presidents de les diverses societats científiques que han participat en l’elaboració i la implantació d’aquest codi d’emergència.

El nou model, que ja funciona a la ciutat de Barcelona i part de l’Àrea Metropolitana, s’estendrà enguany a tot Catalunya. Les persones que han patit un accident, i que tenen una única o múltiples lesions greus, s’atendran a través d’una xarxa formada per hospitals comarcals, hospitals de referència i d’alta tecnologia, i el sistema d’emergències mèdiques. L’objectiu és millorar la manera com s’atenen aquestes lesions i reduir el temps que es necessita per iniciar les intervencions.

El pacient traumàtic greu

Moment de l'acte de presentacióEl pacient amb trauma greu és aquell que presenta risc vital i que requereix una atenció immediata per salvar la seva vida i evitar les seqüeles de les lesions. S’estima que a Catalunya hi ha uns 2.900 pacients amb traumatismes greus cada any. La majoria d’aquests traumatismes es deuen a col•lisions de vehicles de motor.

Les morts derivades d’accidents de trànsit afecten especialment els grups de població més jove, representant un terç de les defuncions entre la població de menys de 35 anys. Les últimes dades disponibles són les de l’any 2009, any en què es van registrar un total de 24.663 accidents de trànsit que van comportar: 30.730 ferits lleus, 2.062 ferits greus que van requerir hospitalització, 366 morts en la franja de menys de 24 hores i 411 morts als 30 dies.

Les caigudes i els accidents laborals són una altra de les causes dels traumatismes greus. Concretament l’any 2010 els accidents de treball amb baixa mèdica registrats a Catalunya van ser 104.754. dels quals 767 van ser greus i 64 mortals.

L’ impacte d’aquests pacients als serveis sanitaris

Durant l’any 2009 els professionals dels hospitals de la XHUP van fer 50.000 visites relacionades amb traumatismes, dels quals 49.000 estaven produïts per accidents. Un estudi de l’any 2009 sobre pacients traumàtics greus mostra que el 53% d’aquests pacients presenten lesions en les extremitats inferiors, el 45% presenten lesions toràciques i el 65% traumatisme craneoencefàlic.

Les afeccions traumàtiques de les extremitats representen un 12% de la rehabilitació en atenció ambulatòria i d’un 7% en atenció domiciliària, el que comporta més de 24.000 processos de rehabilitació ambulatòria o domiciliària l’any.

Nou model d’atenció al pacient traumàtic greu

El nou model es basa en un sistema organitzat d’atenció al trauma greu on els diferents dispositius que intervenen tenen molt definit el seu paper segons el nivell de gravetat, el tipus d’unitat assignada pel SEM i el nivell d’atenció al trauma de l’hospital destí. Els recursos (unitats SEM, hospital destí) s’assignen pel valor afegit de proximitat, resolució i eficàcia i qualitat en l’atenció

El codi del Pacient Politraumàtic o Traumàtic Greu (PPT) és un  instrument de coordinació i comunicació entre els dispositius assistencials d’atenció hospitalària i prehospitalària. L’objectiu és facilitar la màxima accessibilitat i millorar la resolució i la qualitat de la resposta dels serveis sanitaris des del punt en que es produeix la urgència fins a l’atenció hospitalària.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.