Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 2 de novembre de 2011

El Clínic inicia un tractament per tractar la hipercolesterolèmia familiar greu en adults

metge usant una màquina d'afèresi

La hipercolesterolèmia familiar (HF) és una malaltia provocada per alteracions en el gen que codifica el receptor de la lipoproteïna de baixa densitat (LDL). El resultat del seu defecte en aquest receptor és l’acumulació de les partícules LDL carregades de colesterol en la circulació i en els dipòsits vascular i extravascular, la qual cosa provoca aterosclerosi (una obstrucció progressiva de les artèries), amb una alta mortalitat per cardiopatia isquèmica en edats precoces.

Hi ha un petit percentatge de pacients amb HF que, malgrat el tractament farmacològic intensiu, presenten unes elevades xifres de colesterol i una aterosclerosi greu, el que compromet seriosament la vida del malalt. Per a aquests casos, s’ha demostrat que és possible, mitjançant tècniques d’afèresi periòdiques, eliminar de la circulació les molècules de LDL, i reduir les xifres de colesterol i la progressió de l’aterosclerosi.

Els Drs. Joan Cid i Miquel Lozano, de la Unitat de Afèresi del Servei d’Hemoteràpia i Hemostàsia de l’Hospital Clínic de Barcelona, en col•laboració amb les Drs. Daniel Zambón i Josep Vidal, de la Unitat de Lípids del Servei d’Endocrinologia del mateix centre, han posat en marxa, per primera vegada a Catalunya, un sistema per tractar la HF refractària en adults, utilitzant una tècnica d’afèresi que combina la separació del plasma i la seva posterior filtració, per retenir les molècules de LDL. Amb aquesta nova tècnica, els pacients d’hipercolesterolèmia familiar evitaran anar a altres comunitats autònomes per rebre el tractament, com venien fent fins ara, ja que no hi havia cap centre català on estigués disponible.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.