Categories

Entrada publicada a:

dijous, 14 de abril de 2011

Un treball IDIBAPS és el més citat de la literatura científica en càncer des de l’any 2008

El Dr. Bruix i el Dr. llovet al Congrés de l'ASCO on es va presentar el treball

La qualitat d’un treball científic es mesura pel nombre de cites que rep. La revista Nature Medicine ha publicat el llistat d’articles originals en càncer més citats a la literatura científica. De tots els treballs publicats des de l’any 2008, incloent totes les revistes científiques clíniques i bàsiques, el que ha rebut més cites és l’article “Sorafenib in advanced hepatocellular carcinoma” aparegut a la revista New England Journal of Medicine (NEJM) al 2008 i encapçalat per investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Es tracta d’un assaig clínic coordinat per l’equip del Dr. Jordi Bruix, cap del Grup IDIBAPS d’Oncologia Hepàtica, i el Dr. Josep Maria Llovet, primer signant de l’article, Professor d’Investigació ICREA de l’IDIBAPS i Director del HCC Research Program al Mount Sinai School of Medicine de New York. Els dos investigadors van ser principal investigators de l’assaig, és a dir que van encapçalar aquest esforç internacional. El paper pioner de l’IDIBAPS i l’Hospital Clínic en aquesta malaltia té un ampli reconeixement internacional a través de la Barcelona Clinic Liver Cancer (BCLC) que dijous 14 d’abril, a les 12h a la Sala Farreras Valentí del Clínic, commemora els seus 25 anys d’història.

L’assaig clínic demostrava l’efecte positiu de Sorafenib sobre la supervivència de pacients amb un càncer de fetge avançat. La recerca va ser pionera pel que fa a l’ús de teràpies moleculars en aquesta neoplàsia, i ja ha modificat les guies clíniques de tot el món. L’estudi es va fer en el marc del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBERehd).

Tota publicació científica inclou al final un llistat dels articles en els quals se sustenten algunes de les afirmacions que es fan al text. Un major nombre d’articles que citin el teu treball s’interpreta com una major influència dels resultats de l’equip en els treballs i les conclusions de la resta de la comunitat científica. L’article encapçalat per investigadors de l’IDIBAPS ha rebut 809 cites des de la seva publicació al 2008, molt lluny del segon treball que en té 579.

D’altra banda, segons el SCImago Institutions Rankings, un treball estadístic que analitza el volum i la qualitat de la producció científica de les principals institucions científiques entre els anys 2004 i 2008, l’IDIBAPS i l’Hospital Clínic ocupen un lloc de privilegi en el panorama internacional en ciències de la salut. Si es tenen en compte només les institucions biomèdiques, estarien entre els 25 millors centres del món en I+D. Segons l’Anàlisi comparativa internacional redactada per l’Oficina de Coordinació en Recerca i Innovació (OCRI) de la Generalitat de Catalunya, l’IDIBAPS és amb diferència el centre de recerca català amb major producció científica.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.