Categories

Entrada publicada a:

divendres, 8 de abril de 2011

La grip A va ser la malaltia més citada pels mitjans de comunicació entre l’any 2000 i el 2010

quiral2009La grip A ha estat la malaltia més mediàtica de la primera dècada del S. XXI. Així la contempla l’Informe Quiral, que a més la reconeix com la primera pandèmia de la història de la medicina retransmesa per Internet. En aquesta edició de 2011, han col·laborat els doctors de l’Hospital Clínic Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia, i Josep María Gatell, director del Servei de Malalties Infeccioses.

La grip A, després de la seva detecció a Califòrnia (EUA) a l’abril de 2009, es va convertir en una emergència de salut pública a nivell mundial. Després d’anunciar de forma oficial la pandèmia, l’OMS va iniciar, entre abril i agost d’aquest mateix any, un procés de comunicació molt actiu però també molt confús en el qual es creuava una gran quantitat de dades, la majoria contradictòries entre si, i que va tenir unes repercussions mediàtiques molt alarmistes, que van generar incertesa i incredibilitat en la població, que va provocar un baix índex de vacunació. Aquesta vacuna va tenir un èxit entre 70 i 90% d’eficàcia, que va convertir a la malaltia en la pandèmia gripal més benigna de la història.

L’Informe Quiral és un projecte de la Fundació Vila Casas i l’Observatori de la Comunicació Científica, de la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, que analitza i quantifica cada any la informació sobre medicina i salut publicada en els principals mitjans de comunicació escrits.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.