Categories

Entrada publicada a:

divendres, 15 de abril de 2011

La detecció precoç del càncer primitiu de fetge augmenta la supervivència

25 anys lluitant contra el càncer de fetgeLes tècniques de diagnòstic del càncer de fetge per la imatge es consoliden com una eficaç eina en la detecció i tractament de tumors de petita grandària. Les múltiples tècniques d’aquest tractament, aplicables a diferents fases de la malaltia, han millorat el diagnòstic, que si és d’hora pot resultar curativo en un 40% dels casos. El grup d’Oncologia Hepàtica del Clínic, conegut com Barcelona Clínic Live Càncer (BCLC) i que lidera el Dr. Jordi Bruix, s’ha convertit en un referent internacional que ha definit les guies clíniques europees i americanes per al diagnòstic i el tractament d’aquest tumor.

El càncer de fetge és la tercera causa de mort al món per càncer, amb més de 600.000 casos anuals. S’ha caracteritzat històricament per una mortalitat elevada i per l’absència de teràpies eficaces, ja que es detectava en estadis avançats. Avui la realitat és molt diferent: l’ecografia d’alta sensibilitat permet detectar el tumor en una fase molt primerenca, quan tot just fa 2 cm. El BCLC ha estat pioner en el diagnòstic precoç, els tractaments mínimament invasius, les teràpies endovasculars i, finalment, ha liderat els tractaments dels casos avançats amb medicaments antiangiogènics. Els resultats obtinguts per la cirurgia, realitzada en ocasions per via laparoscòpica, i el trasplantament quan està indicat, completen les opcions terapèutiques. La classificació aportada pel BCLC a la comunitat internacional permet adequar el millor tractament a cada pacient. El BCLC, que és reconegut per la comunitat internacional per les seves nombroses aportacions en epidemiologia, diagnòstic i tractament del càncer de fetge, celebra avui els seus 25 anys de vida al capdavant d’una malaltia cada vegada més tractable.

L’equip d’Oncologia Hepàtica del Clínic, liderat pel Dr Jordi Bruix, ha presentat aquest matí en l’acte de celebració del seu 25 aniversari els principals èxits i reptes de futur a què s’enfronta per abordar de forma integral aquesta malaltia. La clau de l’èxit rau en el treball coordinat d’hepatòlegs, radiòlegs, patòlegs, cirurgians i oncòlegs, capaços d’aplicar totes les terapèutiques possibles en les diferents fases del tumor: Una dada a destacar és que fa 20 anys les lesions tumorals eren tractables de manera curativa en un 10% dels casos; avui ho són en un 40%, gràcies a l’avenç de les tècniques d’imatge i els nous tractaments desenvolupats. La resta pacients reben teràpies que, sense ser curatives, permeten augmentar la supervivència i controlar l’avanç de la malaltia. L’aplicació de tractaments de ablació o quirúrgics permeten, en ocasions, retardar la necessitat d’un trasplantament.

25 anys lluitant contra el càncer de fetge

Conegut internacionalment com Barcelona Clínic Liver Cancer (BCLC), el grup d’Oncologia Hepàtica de l’Hospital Clínic de Barcelona, ??ha estat en funcionament durant 25 anys. Durant aquest temps ha tingut un paper destacat en diversos dels estudis que han canviat el paradigma del Carcinoma Hepatocelular (CHC), entre els quals destaquen: primer estudi sobre el paper de la infecció per virus de l’hepatitis C (VHC) com a causa del càncer de fetge i la seva importància en la nostra àrea geogràfica; l’elaboració de criteris de diagnòstic no invasius que eviten la realització de biòpsies; avaluació de noves tècniques d’imatge que permeten establir el diagnòstic i avaluar l’eficàcia terapèutica; demostració de l’eficàcia de l’ablació percutània amb la definició dels candidats òptims per assegurar un benefici en la supervivència; establiment de criteris per a trasplantament hepàtic (cadàver i la donació de viu), la gestió de la llista d’espera i la predicció del resultat; o la demostració dels beneficis de sorafenib per al tractament del CHC avançat en un assaig multicèntric internacional dirigit des del BCLC. Fins a aquest descobriment, no hi havia cap teràpia efectiva per a aquests pacients en etapa avançada i, actualment, aquesta opció permet un gran impacte sobre la supervivència dels pacients. Actualment sorafenib és l’estàndard de l’atenció i l’espina dorsal de diversos assajos d’investigació.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.