Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 1 de febrer de 2011

La vacuna terapèutica de la SIDA dissenyada per l’HIVACAT redueix la càrrega viral en la majoria de pacients

Vacuna terapèutica de la SIDA

Les vacunes terapèutiques són una línia de recerca prioritària de l’HIVACAT, el programa català pel desenvolupament de vacunes terapèutiques i preventives contra el Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH). Aquest tipus de vacunes terapèutiques ajudarien als pacients portadors del virus a combatre la infecció i controlar-la de manera que es pugui evitar l’aparició de la SIDA, de la mateixa manera que ho fan els tractaments antiretrovirals moderns. La finalitat última de les vacunes terapèutiques seria evitar que els tractaments antiretrovirals durin tota la vida. L’equip de recerca Malalties infeccioses i SIDA encapçalat pel Dr. Josep Maria Gatell a l’IDIBAPS – Hospital Clínic de Barcelona ha desenvolupat, en el marc de l’HIVACAT, un model de vacuna terapèutica basada en les cèl·lules dendrítiques dels propis pacients. Tot i que la davallada en la càrrega viral segueix essent insuficient, aquesta vacuna terapèutica és la primera que aconsegueix una resposta significativa en la major part dels pacients.

La revista Journal of Infectious Diseases ha publicat els resultats d’aquest estudi, amb el Dr. Felipe García, del Servei de Malalties Infeccioses de l’IDIBAPS – Hospital Clínic, com a primer signant i la Dra. Teresa Gallart, del Laboratori d’Immunologia del mateix centre, com a darrera signant. El treball ha comptat amb la col·laboració internacional d’equips de la Université Pierre et Marie Curie de París/INSERM (França) i del National Institute of Cancer de Maryland (EEUU).

Un total de 24 pacients van participar en aquest assaig clínic doble cec, la meitat dels quals van configurar el grup control i no van rebre la vacuna. Cap d’ells havia rebut tractament antiretroviral i per entrar a l’estudi havien de mantenir en sang una bona càrrega de limfòcits T (>450 per mm3). La vacuna va ser personalitzada, i s’elaborava a partir de cèl·lules dendrítiques de cada pacient sensibilitzades al laboratori contra una forma inactivada del seu propi virus. Es tracta doncs d’una teràpia cel·lular que en l’entorn de l’IDIBAPS rep el suport del programa de Teràpia Cel·lular de la Universitat de Barcelona. Es van administrar 3 dosis de la vacuna, amb una separació de 2 setmanes entre cadascuna d’elles.

Al cap de 24 setmanes es va comprovar que en la major part dels pacients s’havia produït una davallada significativa en la càrrega viral. Aquesta davallada va ser molt important en alguns d’ells però en cap cas es va aconseguir que el virus fos indetectable. Tot i això, es tracta d’una millora molt important respecte a iniciatives anteriors que van aconseguir amb una vacuna molt similar una resposta modesta en el 30% dels pacients tractats. Cap vacuna terapèutica havia aconseguit fina ara els nivells de resposta assolits en aquest estudi. Un nou assaig clínic en marxa testeja si l’administració conjunta de la vacuna i el tractament antiretroviral permet millorar-ne els resultats.

Vacuna terapèutica de la SIDA de l'HIVACAT

El principal objectiu de les vacunes terapèutiques és minimitzar la necessitat del tractament antiretroviral. Aquests tractaments han millorat enormement en els darrers anys fins a convertir-se en fàrmacs de fàcil administració i amb pocs efectes secundaris. Tot i això, el seu consum diari és incòmode, no es té experiència a molt llarg termini i fer malament el tractament pot traduir-se en l’aparició de resistències. Es tracta de tractaments crònics per a tota la vida que suposen una càrrega econòmica molt important per al sistema sanitari. El pressupost anual de l’Hospital Clínic en antiretrovirals ronda els 30 milions d’Euros. A més, una vacuna terapèutica de fàcil elaboració i poques administracions podria implementar-se també en països en vies de desenvolupament. Per assolir aquest ambiciós objectiu caldrà seguir avocant esforços científics i econòmics en iniciatives com HIVACAT.

Sobre HIVACAT

El projecte HIVACAT de recerca i desenvolupament d’una vacuna per a la sida es desenvolupa mitjançant un consorci público-privat sense precedents a Espanya, que situa el nostre país en la primera línia internacional de la recerca en aquest àmbit. Integrat pels dos centres de recerca més consolidats i importants que actualment hi ha sobre la sida, com són l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic de Barcelona, HIVACAT investiga el desenvolupament de la nova vacuna contra el VIH en coordinació amb Esteve i amb el suport de la Fundació “la Caixa”, dels departaments de Salut i d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Clínic. El consorci suposa la primera experiència significativa de col·laboració en aquest àmbit entre administració, investigadors i empresa.

Els cordirectors del projecte HIVACAT són el Dr. Bonaventura Clotet, d’IrsiCaixa, i el Dr. Josep Maria Gatell, de l’Hospital Clínic. Tots dos centres desenvolupen la recerca al costat de més de cinc mil malalts, que es beneficien de la ràpida incorporació dels nous tractaments i de les innovacions adquirides a nivell internacional. HIVACAT compta amb un equip integrat per més de seixanta científics formats en centres investigadors de prestigi internacional com la Universitat de Harvard (Boston, Estats Units), l’Institut Pasteur de París o el Royal Free Hospital de Londres.

www.hivacat.cat

Comparteix aquesta entrada

 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google
 • E-mail this story to a friend!
 • LinkedIn
 • Technorati
 • TwitThis
 • Meneame
 • StumbleUpon

9 Comentaris

 1. emilio jose

  POR FAVOR SOLO LES PIDO QUE ACAVEN ALGUN DIA PRONTO CON ESA
  TERRIBLE ENFERMEDAD!!! QUE DIOS LES VENDIGA!!!

 2. EVA

  DIOS NOS DE SALUD A TODOS LOS QUE CONVIVIMOS CON ESTA ENFERMEDAD Y
  A TODOS ESTOS INVESTIGADORES QUE SE ESTAN DEJANDO LA VIDA PARA
  AYUDAR A TODAS LAS PERSONAS QUE ESTAMOS VIVIENDO O CONVIVIENDO CON
  EL VIH..¡¡ OJALA QUE PRONTO HAYA UNA CURA¡¡

 3. J.A.

  Mi hijo de 21 años es portador del VIH, no recibe tratamiento
  antirretroviral porque mantiene en sangre una buena carga de
  linfocitos y las defensas las mantiene muy altas. Mi pregunta es la
  siguiente que puedo hacer para que se le pueda tratar a mi hijo con
  la vacuna que ustedes han desarrollado, haría lo que fuera
  necesario, pagaría lo que fuera, aunque para ello me tuviera que
  empeñar, con tal de que mi hijo pudiera mantener los niveles que
  tiene en la actualidad y no fuera amás la enfermedad. Atentemente:
  José Ángel Gracias

 4. emilio

  buenos dias doctor tengo 44 años mi cd4 es de 176 me gustaria mucho
  ayudar y poner mi cuerpo para sus estudios y asi luchar contra esta
  terrible enfermedad.y que las futuras generaciones no sufran.ademas
  quiero saber cuando saldran a la venta las nuevas vacunas para
  latinoamerica gracias que Dios los vendiga y los tenga en sus
  santas manos

 5. Daniel

  ¿Cómo puedo hacer para participar en la Fase II? Llevo 3 años con
  terapia antiretroviral y mis CD4 no pasan de 250. Además tengo un
  nivel de plaquetas entorno a 70.000, con el riesgo que eso
  conlleva.

 6. D.S.N.

  buenos dias ,me ponia en contacto con ustedes para hacer un par de
  consultas,tengo un hermano con vih y me gustaria saber la
  posibilidad del tratamiento si la inbestigacion sigue abierto de
  introducir un paciente mas ,ya que las defensas estan en 75 y
  estanos preocupados . habra informacion de algun tipo ,no se¡¡¡
  bueno les deseo buenos dias . atentamente daniel.

 7. fran

  Buenos días. Me pongo en contacto con usted, Dr. Felipe Garcia para
  poder solicitar información sobre el nuevo tratamiento que han
  podido conseguir sobre el VHI. Me han facilitado su Email en el
  hospital Clinic de Barcelona Mi nombre es Fran Duarte y tengo 24
  años contraje la enfermedad hace alrededor de 2 años y me gustaría
  poder participar en los ensayos de su vacuna, o que pudiera tener
  algún tipo de información de cómo poder participar en este
  proyecto. La verdad que me gustaría poder participar para poder
  alcanzar una mayor calidad de vida, se que con los retrovirales
  tengo una calidad de vida normal, pero si se puede conseguir un
  poco más, no estaría mal. Sin más reciba un cordial saludo Fran
  Duarte

 8. nelson

  Hola buenos dias mira soy portadora del virus hiv desde al año de
  2002 pero todavia tengo mi imunidade siempre na altura de 579 cd4
  asta 800 entoces me gustaria saber se puedo utilizar esta nueva
  vacuna. I lo que tengo que acer para tener acesso. Gracias