dilluns, 31 de gener de 2011

“Quan un problema de memòria ens ha de preocupar”, tema de la primera conferència Fòrum Salut Clínic de l’any

forum-salut_gener_bloc
El passat dijous 27 de gener, es va estrenar el cicle de conferències Fòrum Salut Clínic 2011, i ho va fer amb una conferència sobre la memòria, que va ser tot un èxit d’assistència. La conferència titulada “Quan un problema de memòria ens ha de preocupar?”, va ser impartida per la Dra. Beatriz Bosch Capdevila, neuropsicóloga de la Unitat d’Alzheimer i altres trastorns cognitius de Institut Clínic de Neurocirurgia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Què és la memòria, quins tipus de memòria existeixen o quins factors poden influir en la seva davallada i evolució a demència, varen ser alguns dels temes tractats durant la xerrada.

forum-salut-clinic_gener_bloc2jpg1La Dra. Bosch va explicar que algunes funcions cognitives com el llenguatge o les capacitats intel·lectuals verbals romanen estables o fins i tot milloren amb el pas dels anys. En canvi, l’edat s’associa a dificultats cognitives en àrees com l’atenció, la memòria i les funcions executives. Amb el pas del temps algunes funcions cognitives disminueixen, entre elles, la capacitat per a prestar atenció de forma continuada a un estímul, la capacitat per mantenir l’atenció a dos estímuls simultàniament així com la facilitat per aprendre nova informació. En un percentatge elevat de persones aquestes dificultats cognitives associades a l’edat són banals i conseqüents d’un envelliment natural del cervell. No obstant, quan aquestes dificultats segueixen un patró quantitatiu i qualitatiu diferent poden significar un envelliment cerebral patològic i per tant l’inici d’una malaltia cerebral degenerativa, i la malaltia d’Alzheimer és la més freqüent.

La pèrdua de memòria de fets recents constitueix el símptoma inicial d’aquesta malaltia al què se li sumen altres dificultats cognitives en les àrees del llenguatge, la percepció o la planificació, a mida que la malaltia avança. La Dra. Bosch va ressaltar que un millor coneixement neuropsicològic del perfil de pèrdua de memòria inicial en la malaltia d’Alzheimer ha permès el seu diagnòstic en fases molt inicials, imprescindible per a l’eficàcia dels tractaments. A més a més, la correcta avaluació d’aquests dèficits cognitius permet diferenciar la pèrdua de memòria associada a una malaltia neurodegenerativa.

El pròxim dijous 24 de febrer es celebrarà la propera conferència, que porta per títol “Prevenció d’accidents infantils”. Us hi esperem com sempre, a les 18:30h a la Sala d’Actes Farreras Valentí de l’Hospital.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.