Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 17 de gener de 2011

L’exercici de resistència intens podria provocar fibrosi i arítmies cardíaques

Dr. Lluis Mont, Dra. Anna Serrano-Mollar, Dra. Gemma Gay-Jordi, i Dr. Josep Brugada

Practicar exercici de forma regular no només prevé l’aparició de malalties cardiovasculars sinó que a més contribueix a millorar la salut dels que les pateixen. És important remarcar que un estil de vida físicament actiu va associat a una disminució de la mortalitat per malaltia cardíaca en almenys un 30%, de manera que a major activitat física, menor incidència d’esdeveniments cardiovasculars. No obstant això, l’exercici de resistència continuat durant anys podria provocar alteracions en l’estructura i funció cardíaca creant un substrat per a patir arítmies. Així ho demostra per primera vegada un estudi publicat a la revista Circulation liderat pel Dr. Lluís Mont, la Dra. Anna Serrano-Mollar, la Dra. Gemma Gay-Jordi, la Dra. Begoña Benito i el Dr. Josep Brugada, de l’Hospital Clínic de Barcelona/IDIBAPS/IIBB-CSIC, en col·laboració amb el Dr. Stanley Nattel del Mont-real Heart Institute i la Universitat de Montreal, al Quebec (Canadà).

L’objectiu de l’estudi, que ha durat 5 anys, va ser determinar en un model animal els efectes crònics de l’exercici a llarg termini, quelcom molt difícil de realitzar en humans pel punt de cronicitat. Per això, l’equip del Clínic de Barcelona va sotmetre a un grup de rates a una hora d’exercici diari intens durant 4, 8 i 16 setmanes – el que podria ser equivalent en humans a un entrenament diari durant 10 anys-, i el va comparar amb un altre grup de rates sedentàries (grup control). Durant aquest temps van observar anomalies en l’estructura del múscul cardíac (fibrosi) en les rates sotmeses a l’exercici intens, especialment en aurícules i ventricle dret. Això suggereix una relació directa de l’esforç de resistència realitzat durant anys de forma continuada amb les probabilitats de patir una arítmia cardíaca. Això correlaciona amb les observacions clíniques d’una major probabilitat de patir fibril·lació auricular a llarg termini en atletes de resistència.

D’altra banda, la fibrosi cardíaca localitzada en el ventricle, podria ser similar a la que s’observa en alguns casos de mort sobtada en esportistes. Així mateix, l’estudi també demostra que el cessament de l’entrenament a les dues, quatre i vuit setmanes deriva en una remissió de l’anomalia cardíaca, el que significa que el cor restableix les seves funcions normals.

Prevenció i control

La realització de revisions preventives en esportistes professionals ajuda a descartar patologies per evitar les principals causes de mort sobtada, com la miocardiopatia hipertròfica obstructiva (augment del gruix de les parets del cor), una de les més comunes en els joves esportistes. En aquests casos, l’estratègia preventiva passa per la realització d’un electrocardiograma, proves d’esforç i un ecocardiograma, els resultats dels quals, determinaran el risc de patir una malaltia cardiovascular. Si es detecta a temps el tractament preventiu és eficaç.

D’altra banda, la detecció d’hipertròfies severes o dilatació auricular en esportistes de resistència (marató, ciclisme, etc.) podria implicar la limitació de l’activitat física, encara que es necessiten més estudis per valorar la repercussió d’aquestes troballes en les recomanacions a esportistes.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  6 Comentaris

  1. Pedro R.

   Creo que mi caso confirma su estudio, puesto que despues de
   practicar piraguismo de fondo durante aproximadamente 30 años, con
   6 dias de entrenamiento a la semana, en el año 2002 tuve un
   episodio de fibrilación auricular y con las pruebas que siguieron,
   me diagnosticaron Miocardiopatía hipertrófica no obstructiva, por
   eso comento que parece que han estado leyendo mi expediente. Un
   saludo.

  2. david

   Holas amigos de hospital clinic, me urge el mail del dr. josep
   brugada, mi madre tiene el marcapaso kappa kdr901, nosé si ese es
   uno de los modelos q tienen fallas, ya q mi madre tiene mareos no
   puede hacer esfuerzos, le dan mareos palpitaciones, taquiarritmias,
   ganas de vomitar, la siguiente semana recién vuelve de vacaciones
   el cardiólogo q le colocó el marcapaso hace cuatro años recién,
   necesito saber si es el q tiene fallas para poder decirle eso al
   Dr. o no sé q hacer, cuando eso le pasa a mi madre me siento
   impotente y sin poder hacer nada, si fueran tan amables de
   responder les agradecería de sobremanera. Gracias.

  3. Vicent Bou Serralta

   Ahora viene la duda: Según los investigadores 16 semanas de una
   rata equivalen a 10 años de un humano. Con una sencilla regla de
   tres deducimos que una hora de ejercicio físico intenso de rata
   equivale a más de 32 horas y media en un humano. Nadie hace tanto
   ejercicio en un dia! Vicent Bou Serralta Xeresa

  4. Albert C.

   Cal una línia d’investigació per a concloure que qualsevol cosa, en
   excés, té contraindicacions ?

  5. jose sanchez

   yo padezco fibrilacion auricular con tratamiento de rytmonorm.
   Deribaba en fluter auricular por lo que me hicieron una ablacion de
   fluter. El total de tiempo que calculo con arritmias es de 8 años.
   Anteriormente a esta fecha hacia carreras de fondo con media
   maraton y maraton. el entrenamiento era diario, esta epoca fue
   durante diez o doce años.Cuando corria a veces tenia palpitaciones
   y vuelcos al corazon.Probablemente tube alguna arritmia durante ese
   periodo y no era consciente. Actualmente llevo un año sin problemas
   porque me tomo la pastilla para la fibrilacion y el fluter
   supuestamente me esta neutralizado.

  6. Roser

   Soc esportista de tota la vida en el mes de Maig em va detectar una
   malaltia cardiovascular anomenada wolf white parkinson , em tenen
   que fer un cateterisme estic en llista d’espera a saber quant m’ho
   faran i esperant aveure quant puc tenir una aritmia que a lo millor
   em deixar estirada damunt del llit per sempre més , estic
   psicologicament fatal importa algú aixó que em pasa …. Hospital
   Arnau de Vilanova un pepino