Categories

Entrada publicada a:

divendres, 28 de gener de 2011

Cirurgians i anestesiòlegs cardíacs redueixen fins a un 30% el consum de sang

angio_blocs3La cultura de l’estalvi arriba als quiròfans. Cirurgians i anestesiòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona han demostrat que és possible reduir la taxa de transfusions sanguínies en cirurgia cardíaca fins en un 30%, gràcies a l’adopció de tècniques i mesures eficients que permeten treure el màxim rendiment d’un material tan escàs i car com és la sang. Segons els experts, a Amèrica la taxa de transfusió sanguínia s’acosta a un 50%, mentre que a Espanya sol ser superior. Especialistes del servei de cirurgia cardiovascular cardíaca d’aquest centre -un dels que més demanden transfusions, juntament amb les cirurgies de trasplantament hepàtic-, van analitzar on podien estalviar i quines mesures podien adoptar per fer un ús més racional d’aquest recurs, que només s’adquireix gràcies a la donació de les persones.

L’any 2000 es va iniciar un programa d’estalvi de Sang en Cirurgia, liderat per la anestesiòloga Dra. Misericordia Basora. L’anàlisi de les taxes transfusionals en diferents cirurgies permetre establir estratègies per a la disminució de la transfusió en pacients quirúrgics. L’any 2007, el Dr. Jaume Mulet, cap de Servei de Cirurgia Cardiovascular del Clínic, el Dr. Manuel Castellá, cap de Secció del mateix equip, i la anestesiòloga, Dra. Misericordia Basora, van iniciar un estudi en 100 pacients consecutius intervinguts de cirurgia cardíaca, i van comprovar que transfonien més d’un 75% dels pacients, una xifra que estava molt per sobre del que marquen els estàndards americans. Després d’analitzar els resultats de l’estudi i revisar l’estratègia transfusional, cirurgians, anestesiòlegs i perfusionistes han aconseguit disminuir la taxa transfusional a un 48% dels pacients, amb un estalvi significatiu tant de sang com de plasma i plaquetes. Aquestes dades s’han objectivat en l’anàlisi de 100 intervencions cardíaques consecutives l’any 2010.

Evitar les transfusions innecessàries comporta l’adopció de mesures i tècniques mèdico-quirúrgiques, anestèsiques i farmacològiques. Aquest estudi ha permès establir un protocol d’actuació en el pacient intervingut de cirurgia cardiovascular, que inclou:

 • Millorar el rendiment de la recuperació de sang intraoperatòria.
 • Optimització perioperatòria dels paràmetres de coagulació dels pacients, amb la implicació del Servei d’Hemostàsia.
 • Limitar la hemodilució durant la cirurgia.
 • Adequar la transfusió en cirurgia cardíaca per part de cirurgians i anestesiòlegs.

Els resultats no només han demostrat un estalvi en quantitat de sang transfosa, sinó també en el nombre de pacients transfosos. No obstant, no són exclusius de l’hospital i encara hi ha àrees de millora per reduir encara més la taxa transfusional. L’avaluació continuada de tots els factors que influeixen en la transfusió i la seva correcció ens permetran millorar l’adequació del tractament amb hemocomponents preservant la seguretat del pacient.

La importància d’aquest estudi no només rau en la gestió eficient dels recursos sanitaris i, per tant, en estalvi econòmic -l’any passat l’hospital va estalviar 68.000 euros-, sinó també en la disminució dels riscos associats a la transfusió.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  Els comentaris estan tancats.