Categories

Entrada publicada a:

divendres, 3 de setembre de 2010

Segons Nature la recerca requereix un nou codi de Comportament Institucional Responsable

Dr. Xavier BoschLa Dra. Sandra Titus, Directora de Intramural Research de la US Office for Research Integrity (ORI) i el Dr. Xavier Bosch, del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de Barcelona – IDIBAPS, expliquen en un article d’Opinió que va publicar recentment Nature que es necessiten canvis més dràstics per modificar l’actual cultura d’integritat científica en centres acadèmics. Aquests canvis han d’incloure grans esforços d’intervenció i supervisió sistemàtiques.

No només segueixen existint elevats nivells de conducta científica deshonesta a les universitats sinó que, a més, hi ha una evidència preocupant del nombre creixent d’actes deshonestos i fraudulents per part dels estudiants. Els autors expliquen que els programes de conducta científica responsable (CCR) s’han desenvolupat de forma lenta en els Estats Units en els últims 20 anys. Una absència de regulacions nacionals per part de la National Science Foundation i els National Institutes of Health ha creat una aproximació poc consistent cap a la promoció de la integritat científica.

El que caldria, segons els autors, és un nou codi de ‘Comportament Institucional Responsable’ (CIR), que s’hauria d’utilitzar per categoritzar les universitats. Els centres que obtinguessin una major puntuació haurien de ser premiats amb un estatus de ‘Centre d’Excel·lència’, que suposaria l’accés a un finançament competitiu addicional. Les universitats només aconseguiran una implicació real en aquest tema quan la conducta responsable estigui lligada al finançament, argumenten Titus i Bosch.

Una part fonamental del CIR seria la realització de cursos de CCR que ensenyaran estàndards acceptats de conducta científica. Els objectius docents haurien de ser avaluats, com altres cursos. La participació de l‘staff acadèmic i dels estudiants en aquests cursos hauria de ser obligatòria i freqüent. Els estudiants haurien de rebre aquest ensenyament específic al començament, durant i en finalitzar el curs pre o postdoctoral. Els membres facultatius també haurien de participar-hi activament cada any. De forma ideal, els cursos de CCR haurien proporcionar crèdits a nivell d’ensenyament de grau. Els membres acadèmics també haurien de rebre un ensenyament específic, precisament sobre com ensenyar els cursos de CCR, que inclogués consells per a tutelar els seus estudiants.

Les universitats haurien d’establir i anunciar als webs respectius regles clares sobre autoria, conflictes d’interès i maneig de dades.

Un sistema ideal hauria d’incloure a un grup d’avaluadors que comprovés l’esforç de CIR de cada institució, que valorés l’existència i eficàcia dels programes de CCR, ensenyament i implicació de professors universitaris, polítiques institucionals sobre autoria i regulacions per evitar la conducta científica deshonesta. Per a això, caldria que es produïssin auditories amb visites als centres i entrevistes, en lloc d’avaluar simplement documents del treball realitzat. Finalment, seria fonamental que els programes de CCR fossin similars i consistents en tots els centres acadèmics pel que fa a la seva disponibilitat i eficàcia. Tot això es podria aconseguir mitjançant el pla CIR proposat.

Dr. Xavier Bosch
Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de Barcelona – IDIBAPS
xavbosch@clinic.ub.es

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.