Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 29 de setembre de 2010

La Paliperidona també és eficaç i tolerable en trastorn bipolar

Eduard VietaEl programa de Trastorns Bipolars de l’Hospital Clínic – IDIBAPS, encapçalat pel Dr. Eduard Vieta, segueix mantenint un alt nivell de producció científica. En els darrers mesos han publicat nombrosos estudis de recerca clínica, entre els que destaca un article a Bipolar Disorders en el que demostren per primera vegada l’eficàcia en la mania aguda d’un nou fàrmac, la Paliperidona. Aquest medicament està aprovat per tractar l’esquizofrènia i segons els resultats obtinguts properament podria aplicar-se també al trastorn bipolar.

El trastorn bipolar és una malaltia que es caracteritza per episodis maníacs, depressius i mixtes. La seva prevalença global estimada abasta del 1 al 5% de la població, i s’associa amb elevats nivells de mortalitat i morbilitat, així com amb problemes funcionals importants. Els tractaments disponibles per a les fases maníaques de la malaltia, com ara el liti o els anticonvulsius, tenen una eficàcia limitada pels seus efectes secundaris. La manca de solucions farmacològiques ha portat a provar i aplicar al tractament del trastorn bipolar antipsicòtics atípics destinats habitualment a l’esquizofrènia.

La Paliperidona és un nou antipsicòtic atípic aprovat per al tractament de manteniment de l’esquizofrènia. Un dels avantatges d’aquest fàrmac és la tecnologia d’alliberament del component actiu que permet mantenir una concentració estable en sang durant 24 hores. Al eliminar-se per filtració renal també redueix les potencials interaccions amb d’altres fàrmacs i, a més, no té efectes secundaris anticolinèrgics.

L’estudi encapçalat pel Dr. Eduard Vieta ha avaluat l’eficàcia antimaníaca i la seguretat de la Paliperidona amb un tractament de dosi flexible (3-12 mg per dia). Gairebé 500 pacients van participar en l’estudi, distribuïts durant 12 setmanes en tres grups: dosis flexibles de Paliperidona, quetapina o placebo. Els resultats demostren que la Paliperidona és un tractament eficaç i tolerable per a pacients amb trastorn bipolar en fase maníaca aguda.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.