Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 15 de setembre de 2010

La neuroimatge identifica els pacients amb trastorns del son REM que patiran la malaltia de Parkinson

zzzzzz

El trastorn de conducta del son REM és un marcador precoç de malalties neurodegeneratives. Així ho va demostrar la Unitat Multidisciplinària de Trastorns del Son de l’Hospital Clínic, en un article publicat l’any 2006. Un nou treball publicat a Lancet Neurology, i encapçalat pel mateix equip, aplica tècniques de neuroimatge per identificar els pacients amb trastorn de conducta del son REM que desenvoluparan una malaltia neurodegenerativa a curt termini. Tots dos treballs tenen com a primer signant al Dr. Àlex Iranzo, metge del Servei de Neurologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, investigador de l’IDIBAPS i membre de la Unitat Multidisciplinària de Trastorns del Son. L’estudi s’ha fet en el marc del CIBER de Malalties Neurogeneratives (CIBERNED), i ha comptat amb la col·laboració del Departament de Neurologia de la Innsbruck Medical University (Àustria).

Dr. Àlex IranzoUn dels reptes de la medicina actual és diagnosticar les malalties abans de que aquestes es manifestin clínicament amb símptomes com el tremolor o la demència. Les malalties neurodegeneratives s’inicien en períodes latents, durant els quals les cèl·lules van degenerant però encara no s’arriben a manifestar símptomes clínics. Tot i això, el procés degeneratiu va avançant i tenen lloc canvis neuropatològics al sistema nerviós. Les noves dades aportades pels investigadors de l’Hospital Clínic – IDIBAPS publicades a Lancet Neurology permeten identificar la malaltia durant les fases pre-clíniques en pacients amb trastorn de conducta del son REM.

En el treball anterior del mateix equip, el 45% de pacients estudiats havien desenvolupat una malaltia neurodegenerativa cinc anys després de diagnosticar-los el trastorn del son. Tots ells eren majors de 60 anys amb trastorn de conducta del son REM que manifestaven en forma de malsons durant els quals cridaven, ploraven o es movien. L’estudi publicat ara va més enllà i presenta el seguiment de 43 nous pacients durant 2 anys i mig després de sotmetre’ls a proves de neuroimatge. La tècnica 123I-FP-CIT SPECT permet identificar disfuncions en la dopamina estriatal, típica de la patologia en la substància nigra del cervell i que pot degenerar cap a Parkinson. La sonografia transcranial identifica alteracions estructurals en la substància nigra, com l’augment de ferro, abans que el parkinsonisme arribi a expressar-se clínicament.

El treball descriu com un 19% dels pacients havien desenvolupat una malaltia neurodegenerativa durant els dos anys i mig posteriors a les proves de neuroimatge. D’aquests, 5 van desenvolupar Parkinson, 2 Demència amb cossos de Lewy i 1 Atròfia Multisistèmica. Tots ells pertanyien al grup de 27 pacients (62,8%) que presentaven una baixa captació de FP-CIT en l’SPECT i/o hiperecogenicitat en la substància nigra en la sonografia transcranial. És a dir, cap d’ells havia donat resultats normals en les proves de neuroimatge. Els pacients amb neuroimatge normal no patien cap malaltia neurològica després del seguiment de 2,5 anys.

Els investigadors conclouen que les proves de neuroimatge permeten identificar els malalts amb trastorn de son REM que tenen un alt risc de desenvolupar precoçment una malaltia neurodegenerativa com el Parkinson. Això possibilitarà conèixer millor el progrés de les malalties, provar fàrmacs que puguin modificar-ne el curs i iniciar un tractament precoç arribat el moment del diagnòstic clínic.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  3 Comentaris

  1. Roberto López

   He trabajado durante 20 años en el turno de noche, actualmente y
   desde hace 1 año,trabajo de 17:00h a 24:00,estoy tratandome con
   hipnoticos y ansiolioticos desde hace 8 meses. Quisiera saber si
   existe algun tratamiento, por el cual pueda dejar las pastillas, ya
   que estoy perdiendo memoria y concentracion y para mi trabajo
   actual es totalmente necesaria. Me han comentado que en el Hospital
   Clinico existe una unidad del sueño, me pueden decir cual es el
   procedimientoa seguir para que me puedad tratar. Gracias

  2. Inmaculada

   Tengo insomnio, me suelo despertar unas tres o más veces y tardo en
   volver a dormir. He tenido temporadas de dormir 1.30 a 2 horas,
   y… sólo me dan pastillas para dormir, si encima puede producirme
   otra enfermedad el trastorno del sueño… jo, ME GUSTA LO QUE HAN
   ESCRITO, que pena que estén tan lejos. Un cordial saludo

   • Gracias por su comentario. El trastorno del sueño no produce una enfermedad neurodegenerativa. Lo que se refleja en el estudio liderado por especialistas del Hospital Clínic – IDIBAPS es que el trastorno del sueño REM, un tipo de trastorno muy específico, es una posible señal de que se empieza a desarrollar una enfermedad neurodegenerativa.

    El trastorno del sueño REM no se reduce a dormir mal. Los pacientes que lo sufren se mueven mucho por la noche, es como si tendieran a interpretar sus pesadillas. Aunque sufrir este trastorno no es síntoma inequívoco de una enfermedad neurodegenerativa como el Parkinson, es bueno tener en cuenta esta información para seguir al paciente de cerca y poder tratarlo precozmente si finalmente se presenta.

    Saludos,

    Dirección de Comunicación Corporativa