Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 5 de juliol de 2010

Els professionals alerten sobre la mobilitat de les malalties tropicals

blog_savi1
“Les malalties infeccioses no coneixen fronteres de manera que no sempre estan presents en les mateixes àrees geogràfiques, i per tant les recomanacions al viatger són canviants any rere any“, afirma el Dr. José Muñoz, especialista en Medicina Tropical del Clínic de Barcelona i coordinador del Servei d’Atenció al Viatger Internacional (SAVI), de Barnaclínic/Hospital Clínic. L’intens trànsit actual entre continents accentua la ràpida propagació d’alguns virus i altres agents infecciosos entre diferents territoris. Un exemple clar d’aquest fenomen és el Dengue, una malaltia viral aguda transmesa per mosquits del gènere Aedes, amb gran capacitat d’expansió, que s’adapta fàcilment als diferents medis.

El recent brot detectat a l’Oest d’Àfrica alerta al viatger internacional sobre les precaucions mèdiques que s’han de prendre abans del viatge. Les recomanacions mèdiques per als viatges a l’Oest d’Àfrica inclouen la prevenció de febre groga, malària, hepatitis, meningitis, febre tifoide, esquistosomiasis, entre altres malalties. Per descomptat que en l’actualitat aquestes recomanacions inclouen la prevenció contra el Dengue.

El Dengue és una malaltia tropical que tradicionalment ha estat relacionada amb Àsia i Amèrica Llatina. Ara viatja a Senegal i la resta de països de l’Àfrica de l’Oest, incloent les illes de Cap Verd, i es constata com una de les malalties infeccioses amb major mobilitat internacional. Així, el nombre de països endèmics d’aquesta malaltia s’ha incrementat de 9 en els anys 70; a 60 el 1995, i a més de 100 en l’actualitat. S’estima que és la segona malaltia més comuna de les transmeses per mosquits que afecten els éssers humans, després de la malària.

També conegut com “febre trencaossos”, el quadre clínic del Dengue es caracteritza per una febre alta, dolors de cap i dolor intens en les articulacions i músculs. En l’actualitat no té vacuna ni tractament efectiu, per la qual cosa és important el coneixement de la malaltia i la utilització de mètodes barrera per evitar la picada del mosquit que puguin ajudar en la seva prevenció. Des del Servei d’Atenció al Viatger Internacional que ofereix Barnaclínic / Hospital Clínic de Barcelona, es treballa amb informació actualitzada en sintonia amb la dinàmica i mobilitat de les malalties infeccioses. Per això, un equip d’experts en medicina tropical i preventiva posa a disposició del viatger internacional les recomanacions més adequades segons el lloc de destinació i els possibles riscos sanitaris amb els quals es pot trobar.

La malaltia es transmet a través de la picada de mosquits, de manera que els viatgers poden actuar com a transmissors si en el seu país d’origen hi ha el mosquit transmissor i són picats pel mateix mentre presenten virus en sang. Aquest és un dels mecanismes a través dels quals es pot introduir la malaltia en àrees en què no existia prèviament. També és important el seguiment i tractament post-viatge en les Unitats de Medicina Tropical amb l’objectiu detectar els casos importats de Dengue i realitzar les recomanacions oportunes per a viatges posteriors. Hi ha alguns casos de febre de dengue en què els símptomes es presenten molt més lleus que els descrits anteriorment, pel que de vegades són diagnosticats com refredats o altres infeccions virals. Per aquest motiu és imprescindible assegurar un seguiment del pacient quan arriba al seu país per detectar possibles infeccions i evitar complicacions.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  2 Comentaris

  1. monica

   com estan?? Sóc una noia que ha de viatjar a mexic, en principi
   vaig a la muntanya pero no estre a chiapas solsament, sino a tutxla
   gutierrez, i tambe a la selva. hauria de vacunarme de varies coses,
   pero a mes tinc varies preguntes a fer. per exemple no tinc
   cartilla de vacunacio, suposo que de petita m’haurien de vaciunar
   d’algo doncs aqui a catalunya a l’any 1969 a les escoles, ja t’en
   feien¡com puc presentar una carta de vacunacio si els pares no
   viuen i no en tinc cap a l’aduana de EEUU? .Per mexic m’han dit que
   m’haig de vacunar de hepatitis a, encara que la A, ja la vaig
   passar, hepatitis B, perque no la tinc, febre tifoidea, prevenció
   malaria, tetanus -difteria i dengue. Serien tan amables de dirme
   que val cada una d’elles? podria vindre avui per la tarda a
   fermeles, , es poden fer de cop totes o mes val de mica en mica???
   o haig de demanar hora, ? haig de marxar el dia 6 per feina.quan
   m’hauria de vacunar, abans no he pogut. a part d’aquestes voldria
   saber comque tinc el sistema inmunologic debilitat si m’haurien de
   vacunar d’alguna cosa mes, com als avis, no se, grip, neumococica,
   tosferina, haemophilusI, tipus B, etc??? no ho se tambe com evitar
   o protegrime del paludisme, en cas d’anar a arees endemiques, o
   altres malalties si hem moc per sudAmerica.Com febre groga, ,
   meningitis, febre tifoide, esquistosomiasis o dengue tipic
   d’ALLA.merces rebeu una coridal salutació monica castanye ros