Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 2 de juny de 2010

L’IDIBAPS participa en el projecte SATURN per estudiar les resistències antimicrobianes

resistencia antimicrobiana

Dins el marc del Setè Programa Marc de la Comunitat Europea, l’IDIBAPS participa en el projecte SATURN, un consorci integrat per experts de l’àmbit microbiològic, clínic, epidemiològic i farmacològic procedents de 11 països diferents que inclouen Espanya, Suïssa, Itàlia, Israel, Països Baixos, Bèlgica, Polònia, França, Alemanya, Sèrbia i Romania. L’únic partner espanyol del projecte el constitueix l’IDIBAPS i està coordinat pel Dr. Jordi Vila, responsable de l’equip IDIBAPS Recerca i desenvolupament en microbiologia i parasitologia clínica molecular i cap de secció de Bacteriologia Clínica de l’Hospital Clínic de Barcelona.

SATURN (Impact of Specific Antibiotic Therapies on the prevalence of hUman host ResistaNt bacteria) és un projecte de cinc anys finançat per la Unió Europea que té com a objectiu estudiar l’impacte de l’exposició antibiòtica en la resistència antimicrobiana (RAM) des d’un punt de vista multidisciplinari, combinant l’anàlisi de dades moleculars, ecològiques i de pacients individuals.  El programa proporcionarà dades exhaustives sobre l’efecte de diverses classes d’antibiòtics, la durada del tractament i la dosificació utilitzada en el desenvolupament de la resistència bacteriana als antibiòtics en la comunitat, en l’entorn hospitalari i en unitats de cures intensives. Concretament, l’equip IDIBAPS coordinat pel Dr. Vila investigarà els mecanismes moleculars de la resistència antimicrobiana en Pseudomonas aeruginosa i Acinetobacter baumannii.

El projecte SATURN respon a una necessitat urgent per part de la Unió Europea de reforçar la recerca en l’àmbit de la resistència antimicrobiana. El seu objectiu final és, doncs, donar a conèixer els seus mecanismes i factors de risc subjacents, així com proporcionar dades sobre l’efecte dels antibiòtics en l’aparició de la resistència bacteriana i difondre informació sobre la efectivitat de les mesures de control actuals i futures. Els resultats del projecte serviran de base per determinar les opcions de tractament antibiòtic més adequades en diferents àmbits per tal de minimitzar la resistència antimicrobiana sense comprometre al pacient, i serviran per elaborar protocols sobre l’ús antibiòtic i futures intervencions a nivell local, regional i europeu.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.