Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 2 de juny de 2010

L’epigenoma de les cèl·lules beta pancreàtiques és similar al de les neurones

Programació genòmica de les cèl·lules beta i diabetis

Els canvis que es produeixen a l’epigenoma durant els processos de diferenciació cel·lular són molt poc coneguts. Totes les cèl·lules del nostre organisme tenen la mateixa càrrega genètica, però expressen uns gens i no d’altres depenent de com estigui compactat el seu ADN. L’epigenètica estudia com aquesta compactació crea i manté el fenotip de cada cèl·lula. El grup IDIBAPS Programació genòmica de les cèl·lules beta i diabetis, dirigit pel Dr. Jorge Ferrer del Departament d’Endocrinologia de l’Hospital Clínic, investiga per a comprendre millor els mecanismes transcripcionals que controlen les cèl·lules beta que produeixen insulina al pàncrees, a fi de crear noves teràpies per a la diabetis i comprendre els defectes moleculars que la causen.

En un treball publicat a Genome Research, primer signant del qual és el Predoctoral IDIBAPS Joris van Arensbergen, els investigadors demostren com les cèl·lules beta productores d’insulina adopten un programa epigenètic similar al dels gens de les neurones durant les seves últimes fases de desenvolupament. El treball s’ha realitzat en el marc del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques (CIBERdem), i ha comptat amb la col·laboració del Diabetes Research Center de la Vrije Universiteit Brussels (Brussel·les, Bèlgica).

Per a conèixer millor com les cèl·lules beta pancreàtiques es diferencien, passant de ser cèl·lules mare a cèl·lules amb una funció específica, l’estudi analitza el perfil de metilacions d’histones i gens transcrits que les diferencien de la resta. Es van comprar entre elles cèl·lules embrionàries, cèl·lules beta purificades i cèl·lules procedents de deu teixits diferents. Els resultats demostren que, malgrat el seu origen endodèrmic, les cèl·lules beta del pàncrees presenten una forma transcripcional molt similar a la de les neurones.

En aquest sentit, un dels objectius a llarg termini d’aquesta línia d’investigació és aprendre a generar noves cèl·lules beta productores d’insulina per a les teràpies de reemplaçament a la diabetis tipus 1. Aquest procés pot ser potencialment aconseguit mitjançant la diferenciació in vitro de les cèl·lules pluripotents o per mitjà de la transdiferenciació de les cèl·lules no beta. Per això, és necessària la identificació de les cèl·lules precursores que poden ser dirigides. Altra línia d’investigació consisteix en la regeneració de cèl·lules in vivo, reprogramant cèl·lules de l’organisme amb una funció similar, com poden ser les cèl·lules hepàtiques.

Aquest estudi es va realitzar dins del Consorci Europeu Betacelltherapy, a través del qual s’investiga la generació de cèl·lules beta per implantar en persones que pateixen diabetis. Els resultats d’aquest treball s’estan utilitzant per a un nou projecte col·laboratiu del National Institutes of Health dels EUA.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  2 Comentaris

  1. veronica

   Dios quiera que pronto pueda ser viable la cura para la diabetes
   tipo 1, mejorarían la calidad de vida psico-físicas de muchas
   personas y la de sus familiares también.

  2. leonel

   impotante investigacion, pues de ests se desprendera pronto la cura
   para tan globalizada enfermedad, todos los que padecemos de
   diabetes esperamos pronto la cura