dilluns, 21 de juny de 2010

La prevenció del càncer de còlon, tema de la sisena conferència del cicle Fòrum Salut Clínic

La prevenció del càncer de còlon, tema de la sisena conferència del cicle Fòrum Salut Clínic

Amb el títol ‘La prevenció del càncer de còlon: un deure comú’, el Dr. Antoni Castells, director de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabóliques  i coordinador del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon a Barcelona–Esquerra  va tractar, en la seva participació al cicle Fòrum Salut Clínic, d’un problema de salut que ens concerneix a tots: el càncer de còlon, un tumor que és ja el més freqüent a Espanya, amb més de 25.000 casos nous l’any.

Anualment moren a l’Estat espanyol més de 13.000 persones com a conseqüència d’aquesta malaltia. La paritat entre gèneres i el creixement exponencial de la seva incidència a partir dels 50 anys d’edat fa que una proporció molt significativa de la població s’hagi de considerar de risc de desenvolupar-la. Afortunadament, cada cop es coneixen més els mecanismes genètics i moleculars que participen en l’aparició i la progressió del càncer de còlon, la qual cosa afavoreix l’establiment d’estratègies específiques per a la seva prevenció en els diferents grups de risc.

D'esquerra a dreta, Teresa Ocaña, Antoni Castells i Anna SerradesanfermEn aquest sentit, la realització d’una prova molt senzilla, com és la detecció de sang oculta en femta, permet detectar precoçment el càncer de còlon a partir dels 50 anys d’edat i reduir així de forma significativa la mortalitat atribuïble a aquest tumor. La detecció precoç del càncer de còlon resulta molt efectiva econòmicament, ja que la inversió necessària per a la seva implantació es recupera amb escreix a mig termini gràcies a la identificació de lesions primerenques i de tumors menys avançats que fa que es produeixi un gran estalvi de recursos en tractaments. Això és especialment rellevant en un sistema nacional de salut públic, universal i gratuït, i que contempla mesures de detecció precoç.

Posteriorment al Dr. Castells, la Sra. Anna Serrradesanferm, infermera de la Unitat d’Avaluació, Suport i Prevenció UASP, i la Sra. Teresa Ocaña, infermera de la Clínic d’Alt Risc de Càncer Colorectal, van parlar del Programa de Prevenció de Càncer de Còlon i Recte que s’està portant a terme a Barcelona-Esquerra coordinat per l’Hospital del Mar i l’Hospital Clínic, i de la Clínica d’Alt Risc de Càncer Colorectal de l’Hospital Clínic.

Després del torn de preguntes i respostes, es va anunciar la propera conferència del cicle, prevista pel dijous 8 de juliol, que estarà dedicada a ‘La pell a la maduresa’, a càrrec del Dr. Antoni Campo, del Servei de Dermatologia de l’Institut Clínic de Medicina i Dermatologia i director del Centre Dermatològic de Barnaclínic.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.